НАЧАЛО Други

Устойчивостта на американската икономика може да се окаже проблем за Федералния резерв

септември 11, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Устойчивостта на американската икономика може да се окаже проблем за Федералния резерв

Икономистът Нуриел "Д-р Дуум" Рубини оцени високо устойчивостта на американската икономика в условията на строгата парична политика на Федералния резерв.

По време на неотдавнашно интервю за телевизия Bloomberg Рубини отбеляза, че икономиката на САЩ продължава да показва жизненост, докато другите големи икономики преживяват свиване:

Забележително е, че въпреки значителното затягане на паричната политика някои икономики проявяват забележителна устойчивост. Въпреки това, безспорно най-силно се представят Съединените щати… Еврозоната се приближава към лека рецесия… Китай се бори със структурни предизвикателства. Това дава широка представа за настоящия глобален икономически пейзаж, като САЩ се очертават като най-обещаващ претендент.

Рубини очаква, че стабилността на американската икономика вероятно ще подтикне Фед да продължи да повишава лихвените проценти. Разширяващата се икономика на САЩ предполага значително количество ликвидност в системата, което представлява предизвикателство за усилията на Фед да намали инфлацията до целевото равнище от 2%.

Според Рубини в САЩ, въпреки че лихвените проценти на Фед надхвърлят 5%, икономиката напоследък изпреварва очакванията, дори в условията на свит пазар на труда и стоки. Той вярва че това е положителна новина от гледна точка на постигането на контролирано забавяне, създавайки главоблъсканица за Фед, защото показва, че задачата им все още не е изпълнена.

Икономистът каза:

Възможно е да има необходимост от още едно или дори две повишения на лихвените проценти. С течение на времето лихвеният процент по федералните фондове може да достигне шест процента вместо сегашните пет процента.

Колкото повече се случва това, толкова по-голям е рискът от поне кратка и скромна рецесия. Въпреки това последните икономически данни са сравнително стабилни, макар и със забавяне на темповете.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.