НАЧАЛО Други

Ще успее ли икономиката на Китай да задмине САЩ?

06.02.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще успее ли икономиката на Китай да задмине САЩ?

Съединените щати поддържат силен икономически растеж, докато Китай е изправен пред забавяне, което очертава противоположни траектории за двете най-големи икономики в света.

Есуар Прасад, професор от университета Корнел и бивш служител на МВФ, смята, че вероятността БВП на Китай да изпревари този на САЩ намалява.

Той предупреди за потенциална ескалация на глобалния протекционизъм и геополитическото напрежение, ако бившият президент Доналд Тръмп се върне на власт, насърчавайки американския изолационизъм и засилвайки влиянието на Пекин.

Икономиката на САЩ е силна, но все пак

Икономиката на САЩ остава силна благодарение на гъвкавия пазар на труда, подкрепящите фискални политики и устойчивата финансова система, подпомагаща малките и средните предприятия в трудни времена като пандемията. Въпреки добрите резултати на САЩ продължават да съществуват опасения относно въздействието на забавянето на световната икономика, както и относно нарастващия държавен дълг и лихвените плащания в сравнение с приходите.

Федералният резерв се отнася предпазливо към инфлационния натиск и се стреми към меко приземяване чрез разумни корекции на паричната политика. Докато ограниченията в предлагането отслабват, Фед остава бдителен и е готов да коригира лихвените проценти постепенно, ако е необходимо.

Китайски икономически перспективи

Неотдавнашните действия на Китай за стимулиране на икономическата активност подчертават опасенията за отслабваща инерция на растежа и спад на акциите. Предизвикателствата включват демографски промени, нестабилен пазар на недвижими имоти и несигурност по отношение на нов модел на растеж, което затруднява поддържането на темпове на растеж.

Въздействие на президентските избори в САЩ

Потенциалното завръщане на Тръмп може да доведе до ескалация на световния търговски протекционизъм, задълбочаване на геополитическото напрежение и до търговска и финансова фрагментация. Това би могло да отслаби частните инвестиции, което ще се отрази негативно на финансовите пазари и икономическия растеж.

От друга страна, то би могло да даде възможност на Китай да засили икономическото и геополитическото си влияние, особено в Азия.

В обобщение, САЩ и Китай се движат по противоположни икономически пътища, като различни предизвикателства и несигурност оформят глобалния икономически пейзаж.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.