НАЧАЛО Други

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

Оценките на авторитетни енергийни източници сочат, че действителната цифра ще бъде под 50%.

Твърдения за обратното бяха разпространени в платформи като Facebook и X (Twitter).

Въпреки включването на големи държави-производителки на петрол като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Иран, общият добив на тези държави не достига нивата, които се твърдят в публикациите в социалните медии.

Преди разширяването блокът представляваше приблизително 19% от световното производство на петрол през 2022 г., според данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA). С добавянето на тези нови членове се очаква производството на суров петрол в БРИКС да нарасне до около 41% от общото световно производство.

Статистическите данни на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за 2022 г. сочат, че производството на разширения блок възлиза на 34.67 милиона барела дневно, или около 47% от световното производство на суров петрол.

Информацията, публикувана през 2022 г. от Енергийния институт, професионална организация със седалище в Лондон за лица, работещи в енергийния сектор, разкрива, че 11-те държави, съставляващи БРИКС, произвеждат общо 40.45 милиона барела дневно, което се равнява на 43% от общия световен добив.

Според данните на EIA за 2022 г. десетте най-големи световни производители на петрол са САЩ (21% дял от общия световен обем), Саудитска Арабия (13%), Русия (10%), Канада (6%), Ирак (5%), Китай (5%), ОАЕ (4%), Иран (4%), Бразилия (3%) и Кувейт (3%).

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.