НАЧАЛО Други

Президентът на Китай се закани да засили усилията за развитие на икономиката

септември 29, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Президентът на Китай се закани да засили усилията за развитие на икономиката

В речта си по случай 74-ата годишнина от създаването на Китайската народна република президентът Си Дзинпин подчерта ангажимента на страната да постигне годишните си цели за икономическо и социално развитие.

В речта си по време на годишния прием по случай Националния празник, Си очерта плановете за засилване на макроикономическите регулации и стимулиране на вътрешното търсене, целящи устойчиво укрепване на икономиката, както съобщиха от Китайската централна телевизия.

Освен това той обеща да засили създаването на работни места, да намали значителните рискове и да влее по-голяма устойчивост и динамика в икономическия напредък на страната. Забележително е, че в обръщението си Си се въздържа да посочи конкретни мерки за подкрепа, обръщайки се към втората по големина икономика в света в ключов момент.

Въпреки правителствените инициативи за стабилизиране на пазара на недвижими имоти и насърчаване на потребителските разходи, възстановяването остава деликатно, с признаци на плахо подобрение.

Според анкета на Bloomberg се очаква Китай да постигне приблизително целта си за икономически растеж за настоящата година. Според медианната оценка в неотдавнашното проучване, в което участват 78 икономисти, през 2023 г. се очаква икономиката да регистрира разширяване с 5%.

Това представлява незначително намаление с 10 базисни пункта в сравнение с предишно проучване, като опасенията, свързани с недвижимите имоти, бяха определени като основно предизвикателство за страната.

Освен това Си потвърди стремежа на Китай към мирно развитие на отношенията между двата пролива, като в същото време отново изрази мнението, че обединението с Тайван представлява неумолима историческа тенденция, неподвластна на външни сили.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.