НАЧАЛО Други

САЩ трябва да е готова да води война с две други големи икономики

октомври 15, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ трябва да е готова да води война с две други големи икономики

Съединените щати са изправени пред потенциалното предизвикателство на едновременни конфликти с Русия и Китай, според двупартийна група, назначена от Конгреса.

Този доклад на Комисията за стратегическа позиция пристига на фона на ескалиращото напрежение по отношение на Тайван с Китай и обтегнатите отношения с Русия заради нахлуването ѝ в Украйна. Макар че групата се въздържа да потвърди китайско-руското ядрено сътрудничество, тя изразява загриженост относно възможна координация.

Тази оценка оспорва настоящата стратегия за сигурност на САЩ, като се застъпва за увеличаване на разходите за отбрана, което е отклонение от подхода “една победа, едно възпиране“.

От своя страна председателят от Демократическата партия, Маделин Крийдън, и заместник-председателят, Джон Кайл, призоваха за съществени инвестиции въпреки бюджетните ограничения.

Докладът контрастира с позицията на президента Джо Байдън, който твърди, че настоящият ядрен арсенал на САЩ достатъчно възпира обединените руско-китайски сили. Асоциацията за контрол на въоръженията твърди, че арсеналът надхвърля нуждите за възпиране.

Създадената през 2022 г. група, състояща се от шестима демократи и шестима републиканци, приема прогнозата на Пентагона, според която до 2035 г. Китай може да притежава 1,500 ядрени бойни глави, с което ще се появи значителен втори съперник на САЩ с ядрени оръжия.

Според доклада заплахите от страна на Китай и Русия ще достигнат своя пик в периода 2027-2035 г., което налага вземането на незабавни решения за готовност. В него се подчертава значението на пълното финансиране на 30-годишната програма за ядрена модернизация на САЩ на стойност $400 милиарда, започната през 2010 г.

Препоръките включват разполагане на повече тактически ядрени оръжия в Азия и Европа, планиране на резервно разполагане на американски ядрени бойни глави и увеличаване на производството на бомбардировачи B-21 стелт и ядрени подводници клас “Колумбия“.

Експертната група се застъпва за разширяване на размера, вида и позиционирането на конвенционалните сили на САЩ и съюзниците, за да се предотврати потенциална по-голяма зависимост от ядрените оръжия.

В обобщение, докладът призовава САЩ да се подготвят за възможни едновременни конфликти с Русия и Китай, като предлага мерки за укрепване на конвенционалните сили, засилване на съюзите и модернизиране на ядрения арсенал. В него се препоръчва увеличаване на разходите за отбрана в отговор на променящите се заплахи.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.