НАЧАЛО Други

САЩ не спират Русия да печели сериозно от петрола – но ето какво може да им попречи

октомври 14, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ не спират Русия да печели сериозно от петрола – но ето какво може да им попречи

Западните санкции бяха въведени през декември 2022 г., за да ограничат износа на руски петрол в отговор на инвазията в Украйна.

Намерението беше да се окаже икономически натиск върху Русия, като същевременно се гарантират глобалните доставки на петрол.

Първоначално цените на петрола бяха на ниво от $80 за барел. В продължение на десет месеца се случи точно обратното: Руският износ намаля, но приходите се увеличиха, което осигури средства за войната.

От юли 2023 г. цените на петрола надхвърлят $80, като на моменти надхвърлят и $95, поради недостиг на световни доставки. Санкциите и ограниченията не повлияха значително на позицията на Русия на петролния пазар. Съществуващите преди това вътрешни проблеми и пазарните промени обаче биха могли да окажат дългосрочно въздействие върху отрасъла.

Ценовият таван ограничава продажбите на трети страни за Китай и Индия, като изисква използването на услугите на Г-7, ЕС и Австралия. Определената цена е $60 на барел (след 5 декември 2022 г.) за петрола и приблизително $100 на барел (след 5 февруари 2023 г.) за рафинираните продукти.

В доклад на Министерството на финансите на САЩ от май 2023 г. се твърди, че е постигнат успех, като се отбелязват намалените приходи от руския петрол въпреки увеличения износ през април 2023 г. Руският петрол се търгуваше с отстъпка спрямо световните цени. До юни 2023 г. приходите от износ спадат рязко до $11.8 милиарда, което е почти наполовина спрямо предходната година.

Различни фактори подпомогнаха Русия, включително съкращаването на производството от ОПЕК+, повишавайки търсенето на по-евтин руски петрол, особено в Азия, замествайки намаляващото европейско търсене.

Преди Украйна проучванията предвиждаха предизвикателства за руската петролна индустрия. Енергийната стратегия на Русия за 2035 г. предвиждаше незначителен ръст или спад от 12 % в производството на петрол. По-песимистично проучване на “Institut Francais du Petrol” прогнозира 41% свиване до 2040 г.

Тъй като светът преминава към по-нисковъглеродна енергия, търсенето ще достигне своя връх. По-високите производствени разходи и въглероден интензитет на Русия в сравнение с производителите от Близкия изток представляват предизвикателство.

Макар че таванът на цените все още не е оказал значително влияние върху глобалната позиция на Русия в областта на петрола, продължаващите проблеми и високата въглеродна интензивност могат в крайна сметка да намалят нейното петролно богатство. Това вероятно ще окаже трайно отрицателно въздействие върху руската петролна индустрия.

Ичточник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.