НАЧАЛО Други

БРИКС: Две географско отдалечени държави, които стават все по-сплотени

октомври 13, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Две географско отдалечени държави, които стават все по-сплотени

След поканата от БРИКС Китай и Аржентина засилиха партньорството си въпреки несигурността около бъдещето на Аржентина.

Китайският посланик в Аржентина Уан Вей е гласовит застъпник на това сътрудничество. Смяната на ръководството в Аржентина обаче може да доведе до преразглеждане на поканата за присъединяване към икономическия съюз.

Страната e сред шестте държави, получили покана за присъединяване към БРИКС тази година. Въпреки това, тъй като Аржентина се приближава към ключови президентски избори, включването ѝ не е гарантирано. Хавиер Милей, вероятният бъдещ президент, ясно изрази намерението си да приеме доларизацията като национална политика, което се разминава с ангажиментите на предишния режим към БРИКС.

Съобщението, че шест държави, сред които Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Аржентина, Египет и Етиопия, са поканени да се присъединят към икономическия съюз БРИКС, привлече значително внимание. Въпреки това остава несигурно дали всички тези държави в крайна сметка ще се присъединят към колектива.

Развиващото се партньорство между Китай и Аржентина, е изправено пред несигурност. Аржентина се бори с икономическия спад при сегашното си ръководство, а бъдещата ѝ траектория може да бъде променена от политиката на бъдещия президент.

В неотдавнашно изявление посланикът на Китай в Аржентина Уан Вей наблегна на развиващите се отношения, като заяви:

Аржентина и Китай са географски отдалечени, но това разстояние не бива да ни пречи да задълбочаваме разбирателството си и да укрепваме приятелските си отношения.

Китай продължава да бъде вторият по големина търговски партньор на Аржентина, като през 2022 г. двустранната търговия между страните надхвърли $20 милиарда – 20% увеличение спрямо предходната година. Тези процъфтяващи отношения обаче може да бъдат подложени на контрол с встъпването в длъжност на нов президент в Аржентина.

Хавиер Милей, победителят в първичните президентски избори, изрази резерви относно членството в БРИКС, особено поради позицията си за дедоларизация. Милей се застъпва за приемането на долара като национална валута с оглед на нестабилното представяне на песото през тази година.

Колкото по-висока е цената на долара, толкова по-лесно е да се осъществи доларизацията. Премахването на Централната банка е политика, която не подлежи на обсъждане за нас, тъй като смятаме, че има морален императив“, заяви неотдавна Милей.

Следователно влиянието на председателството на Милей върху поканата на Аржентина към БРИКС е интригуващо развитие, което трябва да се следи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.