НАЧАЛО Други

САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

септември 29, 2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ може да влезе в рецесия до 2025 г., но няма поводи за притеснение – BlackRock

Рецесията в САЩ предизвика множество спекулации, като икономисти, финансови институции и политици предлагат различни гледни точки за времето на нейното настъпване и потенциалното ѝ въздействие върху пазара.

Има и такива, които твърдят, че пазарът в момента е в разгара си. В неотдавнашно интервю за Bloomberg Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, изрази увереност във възможността да се предотврати рецесия до 2025 г.:

До 2025 г. икономиката на САЩ може да се сблъска с рецесия. Въпреки това не очаквам това да се случи в близко бъдеще… Всяка рецесия, която преживеем, вероятно ще бъде лека, така че опасенията ми са ограничени.

Той подчерта трайната устойчивост на американската икономика. Финк изтъкна и значителното влияние, което Законът за инфраструктурните инвестиции и работните места, Законът за CHIPS и IRA могат да окажат върху пазара, като предположи, че те могат да доведат до създаване на работни места. Нещо повече, той отбеляза, че това би могло да доведе до запазване на политиката на Федералния резерв за продължителен период от време.

Ескалиращите темпове на инфлация безспорно се превърнаха в повод за безпокойство. Според Финк се очаква САЩ да се сблъскат с 10-годишни лихвени проценти от 5% или потенциално дори по-високи. Неотдавна Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan, изрази мнение, че САЩ не са подготвени да се справят с инфлация от 7%. Въпреки че не смята, че настоящите темпове се доближават до хиперинфлацията от 70-те години на ХХ в., той призна значителния им размер.

Финк отбеляза още:

От 30 години не съм бил свидетел на инфлация от такъв мащаб.

Главният изпълнителен директор на BlackRock наблегна на понятието “вкоренена инфлация“, което означава сценарий, при който инфлацията остава трайно повишена в един продължаващ, самоподсилващ се цикъл.

Финк подчерта, че съветва всеки бизнес и политически лидер, с когото се среща, да допринася за подхранването на увереността и оптимизма, тъй като липсата им може да ускори икономическия спад. Той също така отбеляза, че инвеститорите може би не разбират напълно как геополитическите промени по своята същност допринасят за инфлацията.

Освен това той намекна, че някои икономики може да са изложени на риск от по-ранно навлизане в рецесия, макар че се въздържа да предостави конкретни подробности.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.