НАЧАЛО Други

Икономическият климат пречи на Китай да набере $41 милиарда за полупроводници

септември 29, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономическият климат пречи на Китай да набере $41 милиарда за полупроводници

Най-амбициозният кръг на финансиране в Китай, насочен към укрепване на полупроводниковата индустрия, Китайският инвестиционен фонд за производство на интегрални схеми, известен като Големия фонд, среща трудности при постигането на целта си от 300 милиарда рубли ($41 милиарда).

Този неуспех се дължи на трудните икономически условия, както разкриха 3 вътрешни лица.

Създаден през 2014 г., Големият фонд има ключова роля за стимулиране на растежа на китайската индустрия за чипове в съответствие с усилията на президента Си Дзинпин за технологична независимост.

В първоначалните си два етапа той осигури съответно 139 милиарда рубли и $200 милиарда рубли, като подкрепи водещи китайски компании за чипове и инвестира в научноизследователска и развойна дейност.

На този трети етап обаче Министерството на промишлеността и информационните технологии, което е инициатор на инициативата, се сблъска с пречки при набирането на средства от местните власти и държавните предприятия. Икономическият спад, изострен от последиците от пандемията, накара тези структури да бъдат по-предпазливи и резервирани в инвестициите си.

Освен това недостигът на подходящи кандидати за подкрепа, утежнен от ограниченията на САЩ за достъп на индустрията до модерни технологии, също възпрепятства реакцията. Инвестиционните решения сега са по-предпазливи, като се отчитат не само финансовите перспективи, но и потенциалните последици от ограниченията на САЩ.

Продължаващото повече от година антикорупционно разследване на Големия фонд допълнително намали доверието на пазара и темпото на инвестиране. Въпреки тези предизвикателства фондът, създаден през 2014 г. и увеличен през 2019 г., се стреми да се придържа към петгодишния си план.

Този последен кръг ще се съсредоточи предимно върху оборудване за производство на чипове, което е промяна спрямо предишните етапи, които бяха съсредоточени върху производството на полупроводници. Сред забележителните бенефициенти на предишните етапи са Semiconductor Manufacturing International и Hua Hong Semiconductor.

Китайските производители на чипове, по-специално Yangtze Memory Technologies, все повече се насочват към местно оборудване поради засилените ограничения на САЩ за износ на модерни машини за производство на полупроводници в Китай.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Исторически срив на долара предстои според Питър Шиф

В разгара на стремежа на алианса БРИКС да се откаже от зависимостта си от щатския долар икономистът Питър Шиф направи забележителна прогноза за бъдещето на валутата.

декември 3, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.