НАЧАЛО Други

Международният валутен фонд обяви подкрепата си за БРИКС

октомври 2, 2023 7:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Международният валутен фонд обяви подкрепата си за БРИКС

След неотдавнашното разширяване на алианса БРИКС, Международният валутен фонд (МВФ) изрази подкрепата си за тази коалиция.

Говорителят на МВФ Джули Козак изтъкна положителното въздействие на алианса, като подчерта засилването на глобалното сътрудничество и потенциала, който той притежава за развитието на тази идея.

В четвъртък Козак подчерта, че БРИКС служи като нагледен пример за “засилено и разширено международно сътрудничество, заедно със задълбочаване на търговските и инвестиционните връзки между групи държави“.

Основната цел на блока БРИКС е създаването на многополюсен свят. Този алианс горещо се застъпва за по-голямо влияние на глобалния юг и активно се противопоставя на преобладаващото господство на Запада. Акцентът им е в отстояването на перспективата за засилване на многополюсността.

По-конкретно, от МВФ признаха този икономически блок за значителна илюстрация на един свят, който става все по-взаимосвързан, тъй като държавите си сътрудничат. МВФ дори стига дотам, че насърчава по-нататъшното разширяване на този съюз.

Джули Козак заяви:

Ние от все сърце приветстваме и насърчаваме засиленото международно сътрудничество и задълбочаването на търговските и инвестиционните връзки между групи държави, включително БРИКС, стига те да са насочени към минимизиране на фрагментацията на пазара, стимулиране на търговията и намаляване на инвестиционните разходи.

Освен това Козак подчерта, че МВФ се противопоставя на глобалната дезинтеграция. Напротив, те се застъпват за международното сътрудничество, което може да се постигне чрез икономически съюз като БРИКС. Според Козак един разделен свят би довел до значителни разходи за световната икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Международният валутен фонд обяви подкрепата си за БРИКС”
  1. Иванов,

    Много интересно защо няма водещи държави от по бедните в света които да имат равна роля в тоя Брикс а уж искат да правят баланс на силите и независимост от долара това да поредните лъжи от другите големи държави и жалко че още им се връзват някои

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.