НАЧАЛО Други

Унгария се опитва да попречи на ЕС да заеме по-агресивна позиция срещу Русия

ноември 20, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Унгария се опитва да попречи на ЕС да заеме по-агресивна позиция срещу Русия

Според високопоставен украински служител нежеланието на Унгария да одобри новите ограничения на ЕС върху износа на руски нефт, газ и ядрена енергия е породило опасения за потенциални последици.

Заместник-министърът на енергетиката Фарид Сафаров подчерта риска Унгария да се превърне в мишена на руска агресия, ако остане съюзник на Москва в енергийните въпроси. Той призова Унгария да преразгледа позицията си в рамките на текущите преговори на ЕС за санкции, като заяви, че отказът от руски изкопаеми и ядрени горива съответства на националните интереси на Унгария.

Призивът за промяна на политиката се простира отвъд Украйна. Комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон предупреди Унгария за енергийната ѝ зависимост от руския президент Владимир Путин, като подчерта риска от предоставяне на Русия на лостове за влияние върху нейния пазар.

Украйна настойчиво призова ЕС да намали зависимостта от всички форми на руска енергия и да наложи санкции на Москва след инвазията от миналата година. Сафаров осъди поведението на Москва по време на окупацията на Запорожската атомна електроцентрала, като подчерта необходимостта Брюксел да наложи санкции на руския ядрен сектор – стъпка, която ЕС все още не е предприел въпреки призивите за действие.

Международната агенция за атомна енергия се стреми да предотврати потенциални ядрени аварии, застъпвайки се за прекратяване на боевете около най-голямото ядрено съоръжение в Европа. Усилията за посредничество между Москва и Киев обаче са с ограничен успех.

Въпреки призивите на страни като Полша, последният проект на 12-ия пакет от санкции не включва ограничения за руския ядрен сектор. Опозицията в Унгария, по-специално обещанието на министър-председателя Виктор Орбан да наложи вето на всички ядрени санкции, играе важна роля. Унгария продължава да е силно зависима от руското атомно гориво и разширява атомната си централа в Пакш с помощта на Rosatom.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

JPMorgan може да напусне Китай ако САЩ наредят

Изпълнителният директор на JP Morgan, Джейми Даймън, обсъди позицията на компанията си по отношение на бизнеса ѝ в Китай.

декември 2, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.