НАЧАЛО Други

БРИКС: Дигиталното евро срещу потенциална нова валута на съюза

ноември 20, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Дигиталното евро срещу потенциална нова валута на съюза

Алиансът БРИКС се стреми да въведе нова валута, която да се противопостави на щатския долар и еврото на световния валутен пазар.

Бившият съветник на руския президент Сергей Глазиев потвърди в началото на месеца, че валутата на БРИКС е “почти готова” за пускане в обращение. Докладите сочат, че алиансът може да пусне валутата на 16-ата среща на върха през 2024 г. следващата година.

Развитието съвпада с идеята на Германия за създаване на дигитално евро, което да се бори с другите валути на пазара. Не само Германия, но и европейските законодатели се стремят да създадат национални дигитални валути, за да изпреварят променящия се финансов пейзаж.

Повече от 150 държави работят върху CBDC, а няколко държави вече стартираха пилотни партиди през тази година. В тази статия ще подчертаем дали Германия планира да пусне CBDC, за да предизвика предстоящата валута на БРИКС.

Дигиталното евро на Германия привидно се сблъсква с опозиция от страна на европейските законодатели и CBDC може да не предизвика валутата на БРИКС.

Не цяла Европа е съгласна с дигиталното евро и Европейският съюз е раздвоен по отношение на идеята за създаване на CBDC. Макар че няколко държави са за това начинание, останалите в ЕС пикират, че дигиталната валута не е необходима.

Въпреки това, докато Западът е разделен по отношение на перспективите за CBDC, блокът БРИКС ускори разработването на своята предстояща валута. Алиансът може да пусне своята валута много преди дигиталното евро да бъде пуснато на международния пазар.

Ако Германия, Европейският съюз и САЩ не се противопоставят на валутата на БРИКС след пускането ѝ на пазара, този ход може да се окаже скъп за Запада.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.