НАЧАЛО Крипто Крими

Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

03.12.2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на Държавната служба за специални комуникации на Украйна (SSSCIP) $1.5 милиона в криптовалути - по-специално Tether (USDT), TRON (TRX) и Биткойн (BTC).

Това действие е следствие от обвиненията в присвояване и пране на пари срещу Юрий Щихол.

Щихол беше уволнен от SSSCIP миналата седмица, докато прокурорите започнаха разследване на предполагаемата злоупотреба на агенцията с $1.7 милиона държавни средства.

В неотдавнашното си изявление съдът очерта как Щихол и още петима души уж са използвали позициите си, за да отклонят средства чрез придобиване на “инструменти за информационни технологии”, предназначени за сигурни регистри на данни.

Съдът твърди, че през 2021 г. шестте лица са си сътрудничили, за да организират няколко договора, които са позволили закупуването на софтуер на стойност $6.2 милиона, като са използвали държавни средства в размер на $7.9 милиона.

Предполага се, че несъответствието от $1.7 милиона в средствата е било изтеглено към офшорни структури за пране и последващо преразпределение между заподозрените. В рамките на продължаващото разследване се съобщава, че украинските правителствени антикорупционни агенции са конфискували от Щихол криптовалути, сред които – 1.2 милиона USDT, 331 TRX и 6.9 BTC, които се равняват съответно на $1.2 милиона, $35 и $266,000.

Според информацията Щихол е бил арестуван на 23 ноември и освободен под гаранция на следващия ден срещу $693,000. Бившият заместник-ръководител на SSSCIP, също замесен в случая, е бил задържан на 27 ноември и му е определен двумесечен арест, като гаранцията е размер на $276,000.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

ОФИЦИАЛНО: Основателят на Terra ще бъде екстрадиран в САЩ

До Куон, бившият криптовалутен магнат и създател на екосистемата Terra (LUNA), ще бъде екстрадиран в САЩ, за да отговаря по обвинения в измама.

22.02.2024 14:00 1 мин. четене

Фалшиви криптовалути използват БРИКС, за да крадат от инвеститорите

Изследователи в областта на сигурността установиха, че има тревожен ръст във фалшифицирането на криптовалути, като се обръща специално внимание на компаниите от списъка Fortune 100.

21.02.2024 7:00 2 мин. четене

Поредната крипто борса стана жертва на хакери – откраднати са над $26 милиона

Платформа за търговия с криптовалути, наскоро претърпя значителен пробив, в резултат на който бяха загубени BTC и ETH на стойност над $26 милиона.

19.02.2024 10:00 2 мин. четене

Американските прокурори предлагат 18 месеца затвор на бившия директор на Binance

Чанпен Джао, който преди отговаряше за Binance, е изправен пред потенциални последствия, които биха могли да окажат значително влияние върху начина, по който Съединените щати регулират и налагат спазването на правилата в крипто индустрията.

18.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.