НАЧАЛО Финтех

Южна Корея напредва значително с разработването на CBDC

23.11.2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Южна Корея напредва значително с разработването на CBDC

Южнокорейската централна банка (Bank of Korea, BOK) стартира цялостна пилотна програма, посветена на тема дигитална валута на централната банка (CBDC).

В тази новаторска инициатива участват 100,000 корейски граждани, които ще тестват CBDC, като извършват покупки с помощта на депозитни токени. Фазата на тестване е планирана да се проведе от септември до октомври 2024 г., като ще продължи три месеца и ще предостави на участниците уникална представа за бъдещето на транзакциите с дигитална валута.

По време на пилотната фаза участниците ще бъдат ограничени да използват CBDC единствено за плащания, без възможности за съхранение, обмен или прехвърляне на други лица. Този фокус има за цел да оцени практичността и ефикасността на CBDC при емитиране и разпространение, хвърляйки светлина върху потенциала му като средство за дигитални транзакции.

Банката на Корея ще си партнира с Корейската борса, за да интегрира CBDC в симулационна система за търговия с въглеродни емисии. Тази новаторска стъпка има за цел да оцени осъществимостта на доставката спрямо платежните транзакции и да проучи по-широки приложения на CBDC извън традиционните финансови транзакции.

От BOK очертаха срокове за започване на пилотния проект през четвъртото тримесечие на 2024 г. Освен това банката е отворена за проучване на отделни пилотни програми, предложени от банките, демонстрирайки ангажимент за проучване на разнообразни възможности в развиващия се пейзаж на дигиталните валути.

Амбициозната пилотна програма на Южна Корея за CBDC, включваща 100,000 граждани, означава значителна стъпка към практическото прилагане на дигиталните валути. Чрез международното сътрудничество и проучването на разнообразни приложения тази инициатива подчертава ангажимента на Южна Корея да бъде водеща в постоянно развиващия се пейзаж на дигиталните валути на централните банки.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Топ швейцарска банка ще стартира собствена крипто услуга

PostFinance, водеща швейцарска банка, е на път да направи революция във финансовия пейзаж с новата си крипто услуга, пригодена за швейцарските клиенти.

21.02.2024 21:30 1 мин. четене

Алткойн проект успешно привлече инвестиции в размер на $100 милиона

Разработчиците, които стоят зад криптовалутата Mask Network (MASK), обявиха стартирането на втори фонд чрез инвестиционното си подразделение Bonfire Union.

20.02.2024 15:00 1 мин. четене

Binance с важна актуализация на своя Web3 портфейл

Водещата крипто борса Binance по обем на търговията изуми крипто общността, като интегрира значителни подобрения в своя Web3 портфейл.

17.02.2024 18:30 2 мин. четене

Revolut ще представи собствена борса за криптовалути

Платформата за дигитално банкиране Revolut се подготвя да представи нова борса за криптовалути, пригодена за опитни търговци, според подробности, споделени в имейл, получен от CoinDesk.

17.02.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.