НАЧАЛО Други

Търговският конфликт между Китай и САЩ ще бъде разрешен лесно според Байдън

15.05.2024 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Търговският конфликт между Китай и САЩ ще бъде разрешен лесно според Байдън

В момента Китай обмисля отговора си на неотдавнашното налагане на мащабни мита върху китайския внос, като президентът Джо Байдън посочи, че е възможно да предприеме ответни мерки.

Въпреки това той не предвижда ситуацията да прерасне в международен конфликт. Байдън подчерта, че агресивните търговски практики на Китай са неустойчиви, и изрази увереност, че ще успее да овладее възникналия търговски конфликт.

Обявените от Байдън мита ще засегнат различни китайски стоки – от електромобили до полупроводници и медицински продукти. Експертите обаче очакват, че отговорът на Китай ще се различава значително поради различията в динамиката на търговията между двете държави. Износът на Китай за САЩ е сравнително ограничен, което усложнява способността му да предприеме ефективни ответни мерки.

Въпреки че Министерството на външните работи на Китай осъди митата, то все още не е очертало конкретни ответни мерки. Експерти обаче предполагат, че Китай може да се насочи към сектори като селското стопанство, както направи по време на митническите спорове на администрацията на Тръмп. Потенциалното въздействие върху отрасли като машиностроенето и химическата промишленост също буди безпокойство.

Бившият президент Доналд Тръмп разкритикува подхода на Байдън, предлагайки още по-строги мита върху китайските стоки. В отговор Байдън изтъкна дългогодишния проблем с нелоялните търговски практики на Китай и подчерта необходимостта от по-балансиран подход.

Въпреки несигурността, свързана с отговора на Китай, икономическите съветници на Байдън остават оптимисти относно целенасочения характер на митата. Те смятат, че е вероятно да се предприемат пропорционални ответни мерки, които да сведат до минимум последиците за американските индустрии. Въпреки това продължават да съществуват опасения за потенциални смущения в ключови сектори като селското стопанство, което може да има политически последици, особено в ключови колебаещи се щати.

Като цяло, въпреки че ситуацията остава нестабилна, експертите очакват, че всеки китайски отговор ще бъде насочен към пропорционалност, отразявайки взаимосвързания характер на световната търговия и политическите съображения.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.