Home

Търговията между Китай и най-големият им търговски партньор достигна $300 милиарда

20.06.2024 9:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Търговията между Китай и най-големият им търговски партньор достигна $300 милиарда

Най-големият търговски партньор на Китай през първите три месеца на 2024 г. е регионът на АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия)

Статистическите данни сочат, че търговията между Китай и съседните му държави от АСЕАН възлиза на 2.08 трилиона юана, почти $300 милиарда, което е увеличение с 8.5% на годишна база и представлява 15.85% от общата външна търговия на Китай за този период.

По този начин блокът се превърна в търговски партньор номер едно на Китай, оставяйки зад себе си Европейския съюз (ЕС) и САЩ, които са съответно на второ и трето място. Докато търговията на ЕС с Китай е намаляла с 1.8%, през миналата година е отбелязан лек ръст в търговията на САЩ с 1.1%.

АСЕАН, включваща Бруней, Мианмар (Бирма), Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам, поддържа силни икономически връзки с Китай, като често урежда търговията с китайски юани.

Също така Южна Корея се превърна в четвъртия по големина търговски партньор на Китай от януари до април 2024 г. Китай разширява връзките си с други развиващи се страни чрез инициативата ” Belt and Road” (BRI), като търси нови споразумения в цяла Азия, Африка и Латинска Америка, дори когато се стреми да сключи нови споразумения, които да допълнят старите двустранни споразумения с държавите членки на АСЕАН.

Голяма част от търговията между регионът и Китай се дължи на механични и електрически продукти, които съставляват почти 60% от износа на Китай през първото тримесечие на 2024 г. Китайските частни предприятия отбелязват рязък ръст на поръчките от страните от ASEAN, предизвикан от търсенето на електроника.

Тази тенденция свидетелства за засилване на търговските отношения между държавите, което подкрепя китайската икономика в преодоляването на предизвикателствата на световния пазар. Очаква се продължаващият ръст на търговията да засили икономическата устойчивост и възстановяването на Китай.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Шефът на Tether посочи решението на днешните проблеми с прекъсванията на мрежите

По-рано бе съобщено, че значителна техническа неизправност в централизирания софтуер на CrowdStrike е причинила широкомащабни смущения, които са засегнали множество сектори и са довели до син екран на смъртта (BSOD) на компютри с Windows в световен мащаб. Този инцидент наруши услугите и бизнеса в целия свят.

19.07.2024 21:00 1мин. четене

Tornado Cash регистрира неочакван ръст на депозитите въпреки санкциите

Tornado Cash, крипто миксерът под санкции, отбеляза забележително увеличение на депозитите въпреки правните и регулаторните си проблеми.

19.07.2024 20:30 1мин. четене

Какво ще стане ако Джо Байдън се откаже от президентските избори в САЩ

Президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск от страна на Демократическата партия да прекрати кандидатурата си за преизбиране след дебат с Доналд Тръмп.

19.07.2024 19:00 2мин. четене

Цените на златото тръгват надолу – каква е причината?

Цените на златото спаднаха с повече от 1.5% в петък, тъй като доларът се засили, а някои инвеститори прибраха печалби след неотдавнашното поскъпване на метала.

19.07.2024 18:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.