НАЧАЛО Регулации

Турция затяга крипто регулациите догодина – борсите са основен фокус

ноември 16, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турция затяга крипто регулациите догодина – борсите са основен фокус

Турция ще въведе нови правила за криптовалутите, които се очаква да бъдат представени през 2024 г. Този ход идва, тъй като правителството се стреми да регулира процъфтяващата крипто индустрия на фона на нарастващата инфлация.

Очаква се предстоящите правила да се съсредоточат върху лицензирането на крипто борси и данъчното облагане. Вътрешни представители на индустрията предполагат, че разпоредбите може да обхванат критерии като минимален капитал и стандарти за киберсигурност за борсите, заедно с насоки за попечителство на активи и доказване на резерви.

Министърът на финансите Мехмет Шимшек се ангажира да въведе ново законодателство, за да извади Турция от “сивия списък” на Групата за финансови действия (FATF). По-рано FATF обвини Турция в неадекватно регулиране и идентифициране на доставчиците на услуги за дигитални активи.

Предложената рамка има за цел да изпълни изискванията на FATF за отстраняване на недостатъците в областта на прането на пари, като отбелязва последната стъпка за постигане на съответствие. Тези разпоредби се обсъждат от две години и са пред завършване за разглеждане в парламента.

Повишеният интерес към криптовалутите сред турците може да се отдаде отчасти на опасенията за обезценяването на турската лира.

Важно да се отбележи, че доклад на KuCoin, една от най-големите борси в света, отразява 31% скок в приемането на криптовалути през второто тримесечие. В доклада на се твърди, че турската валутата се е обезценила с над 50% спрямо щатския долар. Съобщава се още, че турските граждани, проявяващи предпочитание към дългосрочни инвестиционни стратегии, са инвестирали повече от 100,000 лири през второто тримесечие.

Това преориентиране към сектора на криптовалутите съответства на по-широката тенденция на физически лица, търсещи алтернативи в условията на икономическа несигурност и обезценяване на валутата.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Солени глоби за неплатени данъци от криптовалути във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство засилва усилията си да наложи спазването на неплатените крипто данъци, като призовава потребителите на криптовалути доброволно да разкрият всички капиталови печалби или доходи, свързани с дигитални активи като криптовалути, незаменяеми токени (NFT) и токени за комунални услуги.

ноември 30, 2023 22:00 2 мин. четене

Регулаторите на ценни книжа по света предлагат нови подобрения в законите за дигиталните активи

Международната организация на комисиите по ценни книжа (IOSCO) наскоро представи заключителния си доклад, съдържащ 18 предложения за политики за управление на дигитални активи, с цел да се установи единство и стабилен надзор на световните пазари на ценни книжа.

ноември 18, 2023 10:00 2 мин. четене

CFTC съобщи за над $4 милиарда в глоби само през 2023 г.

Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) оповести, че 2023 г. ще бъде забележителна в областта на правоприлагането в крипто сектора, както разкри председателят Ростин Бехнам. 

ноември 11, 2023 21:00 2 мин. четене

Китай обяви кражбата на NFT за престъпление

Китай официално обяви присвояването на дигитални колекции, включително NFT (незаменяеми токени), за криминално престъпление, с което отбеляза значително отклонение в правното третиране на дигиталните активи.

ноември 11, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.