НАЧАЛО Други

Турция започва да се бори с инфлацията като затегне паричната си политика

05.02.2024 12:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турция започва да се бори с инфлацията като затегне паричната си политика

Наскоро назначеният управител на централната банка на Турция Фатих Карахан заяви в неделя, че екипът му е решен да поддържа строга парична политика, докато инфлацията не достигне целевите нива.

Карахан пое поста след внезапната оставка на Хафизе Гайе Еркан в събота, позовавайки се на необходимостта да защити семейството си на фона на възприетото “убийство на репутацията“.

В първите си изявления след назначаването си Карахан подчерта първостепенното значение на ценовата стабилност. Той подчерта ангажимента си към продължаващите усилия, насочени към постигане на дезинфлация, разчитайки на силата на своя екип.

В писмено съобщение Карахан заяви:

Ще следим зорко инфлационните очаквания и ценовото поведение, като сме готови да предприемем действия в случай на влошаване на инфлационните перспективи.

42-годишният Карахан е доктор по икономика от Университета на Пенсилвания и може да се похвали с опит като икономист във Федералната резервна банка на Ню Йорк в продължение на близо десетилетие. Освен това той е работил като асистент-професор в Колумбийския и Нюйоркския университет, а през 2022 г. е работил за Amazon като главен икономист.

Министърът на финансите Мехмет Шимшек изрази очакване за сътрудничество с новия управител и неговия екип при изпълнението на икономическата програма на правителството.

Симсек даде висока оценка на това, че Карахан е подходящ за тази роля, като се позова на богатия му опит, особено във Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Той потвърди ангажимента им да подкрепят процеса на дезинфлация чрез възстановяване на фискалната дисциплина и осъществяване на структурни реформи.

От Goldman Sachs оценяват назначението като положително, тъй като смятат, че то ще разсее опасенията за предстояща загуба на политическа подкрепа за банката. Предвижда се новият управител да направи първата си публична изява в Анкара в четвъртък, където ще проведе брифинг за първоначалния доклад за инфлацията през годината, обявен от централната банка.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.