НАЧАЛО Регулации

Турция предлага нов законопроект за криптовалутите

18.05.2024 12:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Турция предлага нов законопроект за криптовалутите

Турция представи ново законодателно предложение за регулиране на доставчиците на услуги за криптоактиви и техните операции.

В този законопроект, внесен в парламента от партията на президента Тайип Ердоган, се подчертава необходимостта от лицензиране и регистрация на тези доставчици.

В предложеното законодателство се изисква платформите за търговия с криптовалути и свързаните с тях дружества да получат лиценз от Съвета за капиталови пазари (CMB) на Турция. Тази инициатива е част от усилията на Анкара да отговори на международните стандарти и да подобри съответствието си със Специалната група за финансови действия (FATF).

Проектозаконът очертава надзора на доставчиците на услуги за криптоактиви, както и регулирането на дейностите, включващи крипто платформи и транзакции, като например съхранение, покупка и продажба на криптоактиви. През октомври 2021 г. Специалната група за финансови действия понижи рейтинга на Турция в своя сив списък поради недостатъчния надзор на секторите, изложени на риск от пране на пари и финансиране на тероризма.

Според предложениетозаконът регулира доставчиците на услуги за криптоактиви, дейността на платформите за криптоактиви, съхранението на криптоактиви и сделките за покупка, продажба и прехвърляне на криптоактиви, които могат да бъдат извършвани от лица, пребиваващи в Турция“.

В новите разпоредби се определят изискванията за управление на платформите, обхвата на предлаганите услуги и финансовите и оперативните стандарти. Този законодателен тласък следва фалита на няколко по-малки платформи за търговия с криптовалути в Турция, които оставиха много потребители без достъп до средствата им.

Въпреки че законопроектът не разглежда данъчното облагане, той предвижда, че доставчиците на крипто услуги трябва да внасят 1% от приходите си както в CMB, така и в Научно-изследователския институт на Турция (TÜBİTAK). Тези общо 2% са предназначени за подпомагане на регулаторния и технологичния напредък.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Европа вече е готова да въведе регулации за крипто пазарите

Европейският банков орган (EBA) завърши проекта на техническите стандарти съгласно регламента за пазарите на крипто активи (MiCA).

14.06.2024 15:30 1 мин. четене

Несигурност на крипто пазарите след изборите за Европейския парламент

В резултат на някои политически и макроикономически промени нивото на непредсказуемост на крипто пазара се повишава. По-специално, нагласите на инвеститорите бяха повлияни от резултатите от европейските парламентарни избори, като по този начин се усложни пазарният ред.

11.06.2024 10:00 3 мин. четене

Американските регулатори не искат CBDC според доклад на JPMorgan

Според JPMorgan крипто регламентите в САЩ се развиват в посока, която се противопоставя на създаването на дигитална валута на централната банка (CBDC), на участието на местните банки в криптовалутите и на несъответстващите на изискванията стабилни монети.

07.06.2024 12:40 1 мин. четене

Съд в САЩ реши, че SEC е „превишила“ правомощията си по отношение на оповестяването на таксите за хедж фондовете

Със значителен неуспех за надзора на SEC върху сектора на хедж фондовете, апелативен съд на САЩ отмени правило, с което се изисква по-голяма прозрачност по отношение на таксите и разходите на хедж фондовете и дружествата за дялово участие.

06.06.2024 23:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.