НАЧАЛО Регулации

Регулаторът на ценни книжа в Индия готов да надзирава крипто пазарите

17.05.2024 23:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Регулаторът на ценни книжа в Индия готов да надзирава крипто пазарите

Индийският регулаторен орган за ценни книжа предложи на различни надзорни органи да наблюдават търговията с криптовалути, което показва потенциална промяна към разрешаване на частни виртуални активи в страната.

Това предложение на Съвета за ценни книжа и борси на Индия (SEBI) бележи отклонение от позицията на Резервната банка на Индия (РБИ), която разглежда частните дигитални валути като макроикономическа заплаха, според документи, разгледани от Reuters.

Позициите и на SEBI, и на РБИ са били представени на правителствен комитет, натоварен със задачата да разработи препоръки за политиката на Министерството на финансите. Гледната точка на SEBI, която не е била оповестена по-рано, контрастира с исторически строгия подход на Индия към криптовалутите. През 2018 г. РБИ забрани на банките и финансовите институции да се занимават с крипто транзакции – решение, което по-късно бе отменено от Върховния съд.

През 2021 г. индийското правителство изготви законопроект за забрана на частните криптовалути, въпреки че законопроектът не бе приет. По време на своето председателство на Г-20 през 2022 г. Индия се застъпи за глобална регулаторна рамка за тези активи.

Въпреки продължаващата подкрепа на RBI за забраната на стабилните монети, източници, запознати с дискусиите на комисията, посочиха, че докладът може да бъде финализиран до юни.

Препоръките на SEBI към правителствената група предполагат, че множество регулатори следва да наблюдават конкретни дейности, свързани с крипто, в рамките на своите юрисдикции, вместо да има един общ регулатор за дигиталните активи. SEBI предложи, че би могъл да регулира криптовалутите, категоризирани като ценни книжа, да контролира първичните предлагания на монети (ICO) и да издава лицензи за продукти, свързани с капиталовия пазар. Този подход е подобен на системата в САЩ, където Комисията по ценни книжа и борси наблюдава токените и крипто борсите, класифицирани като ценни книжа.

За криптоактивите, обезпечени с фиатни валути, SEBI предложи Резервната банка на Индия да действа като регулатор. Освен това Индийският орган за регулиране и развитие на застраховането (IRDAI) и Органът за регулиране и развитие на пенсионните фондове (PFRDA) биха могли да управляват съответно виртуални активи, свързани със застраховането и пенсиите. SEBI също така препоръча жалбите на инвеститорите в търговията с криптовалути да се разгледат съгласно индийския Закон за защита на потребителите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Европа вече е готова да въведе регулации за крипто пазарите

Европейският банков орган (EBA) завърши проекта на техническите стандарти съгласно регламента за пазарите на крипто активи (MiCA).

14.06.2024 15:30 1 мин. четене

Несигурност на крипто пазарите след изборите за Европейския парламент

В резултат на някои политически и макроикономически промени нивото на непредсказуемост на крипто пазара се повишава. По-специално, нагласите на инвеститорите бяха повлияни от резултатите от европейските парламентарни избори, като по този начин се усложни пазарният ред.

11.06.2024 10:00 3 мин. четене

Американските регулатори не искат CBDC според доклад на JPMorgan

Според JPMorgan крипто регламентите в САЩ се развиват в посока, която се противопоставя на създаването на дигитална валута на централната банка (CBDC), на участието на местните банки в криптовалутите и на несъответстващите на изискванията стабилни монети.

07.06.2024 12:40 1 мин. четене

Съд в САЩ реши, че SEC е „превишила“ правомощията си по отношение на оповестяването на таксите за хедж фондовете

Със значителен неуспех за надзора на SEC върху сектора на хедж фондовете, апелативен съд на САЩ отмени правило, с което се изисква по-голяма прозрачност по отношение на таксите и разходите на хедж фондовете и дружествата за дялово участие.

06.06.2024 23:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.