НАЧАЛО Алткойни

Трите форка на Етериум за които трябва да знаете

май 21, 2018 13:48 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Трите форка на Етериум за които трябва да знаете

Форковете се появяват с намерението да променят или подобрят технологията зад криптовалутата. Ние изследвахме три видни разделения, които оформиха бъдещето на Етериум.

При криптoвалутите се създава форк, когато екипът за разработка дублира блокчейн, като прави конкретни промени в различни аспекти с надеждата да предложи по-добра версия. В някои случаи тази промяна може да бъде различие (известно като мек форк) или постоянно разделяне (твърд форк), което в крайна сметка ще създаде нова цифрова валута.

Повечето цифрови валути разчитат на технология с отворен код, което означава, че всеки проект може да копира кода и да го променя, както си иска.

Има няколко причини, поради които може да се случи форк, като предложена промяна в протокола, тъй като пионер може да възприеме недостатък в алгоритъма или системата на конкретния блокчейн и може да мисли, че има потенциално решение.

Етериум, като водещ блокчейн от „второ поколение“, е малко по-различен от Биткойн, тъй като на фона на твърдите форкове, предприети на цифровата платформа, се носят фрикции в общността за схемите „Как да забогатеем бързо“.


  1. Ethereum Classic

    Резултат с изображение за ethereum classic

Историята на Ethereum Classic започва с DAO.

Един от най-забележителните проекти на Етериум, DAO, на кратко от разпределената автономна организация, спечели $ 150 млн. долара в етери – по време на crowdsale.

DAO по принцип е проектиран да функционира като форма на децентрализиран фонд за рисков капитал. Инвеститорите ще изпратят етер на DAO, за да получат право на глас, след което тези, които са инвестирали (и гласували), ще решават демократично към кои проекти DAO трябва да разпръсне тези средства.

В крайна сметка организацията не успя да завърши своята визия – проектът беше хакнат и милиони етери изчезнаха.

След атаката, общността на Етериум гласува по противоречиво предложение, което би променило базовия код на Етериум, за да възстанови изгубените средства и да възстанови инвеститорите. Мнозинството гласуваха в подкрепа на това предложение, което на свой ред създаде твърд форк и два отделни блокчейна.

Докато Етериум, както го познаваме днес, продължи да въвежда промяната и да възстановява на инвеститорите, ключов екип от разработчици остава да подкрепи оригиналната блокчейн.

Известен днес като Ethereum Classic (ETC), платформата се радва на активна общност за развитие и търговия, и подкрепя нов напредък, различаващ се от сегашния основен блокчейн Етериум.

Главен сред принципите на поддръжниците на Ethereum Classic е, че блокчейн трябва да останат неизменни и че предложенията за възстановяване на средства не трябва да се правят благодарение на „хлъзгавия склон“ на прецедента, който те канят.

Както гласи уеб сайтът на Ethereum Classic : „Ние вярваме в оригиналната визия на Етериум като световен компютър, който не можете да изключите, като използва необратими интелигентни договори“.

2. Expanse

Свързано изображение

Самоопределяйки се като вторият форк на Етереиум, Expanse (EXP) е децентрализирана криптографска информация, приложение и договорна платформа, базирана на кодовата база на Етериум.

Expanse пристига като твърд форк на Ethereum вместо ICO. Целта на Expanse е да разработва приложения, използвайки собствения си DAO, в самофинансиран дизайн, който възнаграждава своите притежатели, партньори и инвеститори. Основно, Expanse е проектиран да бъде организиран и управляван от децентрализирана организация с оглед на справедливо разпределение, демократичен контрол и управление на общността. DAO на Expanse позволява новите проекти за развитие да бъдат номинирани, гласувани и изпълнявани според колективното мнение по начин, напомнящ намерението за неуспешния DAO на Етериум.

Бекенда на Expanse се основава на Ethereum Go клиента и може да бъде добит по подобен начин чрез GPU карти.

3. Quorum

Резултат с изображение за quorum blockchain

Третирайки себе си като „предприемчиво-фокусирана версия на Етериум“, Quorum е разрешена блокчейн платформа, предназначена за високоскоростна и високопроизводителна обработка на частни транзакции.

Quorum по-конкретно „частен“ форк на Етериум , тъй като базата данни на проекта първоначално е базирана (и все още частично работи) на последната цифрова платформа с отворен код. В момента се развива в инициатива с отворен код на JPMorgan Chase – една от най-големите инвестиционни банки в света.

Quorum има за цел да улесни и двете функции в частния и публичния сектор – по-специално в областта на дериватите и плащанията. За разлика от Етереум, Quorum не е конкретно публичeн – платформата използва доказателства с нулево знание, за да защити поверителността на страните, които биха предпочели да не разкриват своята идентичност, нито подробности за транзакциите им пред обществеността.

Проектиран да стане „стандарт на Уол Стрийт“, Quorum е предназначен да бъде използван за клиринг, сетълмент и трансгранични плащания, като предоставя на участниците, както неприкосновеност на личния живот, така и ефективността на платформата, основана на блокчейн.

Разпространяват се слухове твърдейки, че JPMorgan Chase може да премести Quorum в компания, създадена по собствено желание, вместо да остави инициативата да служи като проект за развитие.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини