НАЧАЛО Други

Три централни банки тестват съвместимостта на CBDC със SWIFT

септември 15, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Три централни банки тестват съвместимостта на CBDC със SWIFT

SWIFT съобщи, че три различни централни банки понастоящем са във фазата на бета-тестване на проект, насочен към оперативната съвместимост на дигиталните валути на централните банки (CBDC).

Глобалната система за финансови съобщения наскоро предостави актуална информация, потвърждаваща напредъка на тази инициатива.

Този проект за оперативна съвместимост е посветен на разработването на CBDC за улесняване на трансграничните плащания. В актуализацията се подчертава и намерението на паричния орган на Хонконг и централната банка на Казахстан да включат тези решения в своята инфраструктура за дигитални активи.

Съществуването и напредъкът на CBDC постоянно са били ключови елементи в сектора на дигиталните активи. Макар че в Съединените щати се наблюдава значителна съпротива срещу тази концепция, множество държави активно проучват възможността за интегриране на технологията на тези валути в съответните си централни банкови системи.

Понастоящем SWIFT съобщава, че три централни банки са в процес на оценка на решения за оперативна съвместимост. Неотдавнашната актуализация на глобалната финансова мрежа официално призна тази фаза на тестване. Този проект е от съществено значение за осигуряване на безпроблемни глобални трансгранични плащания, извършвани с тези валути.

Том Цах, главен директор по иновациите на SWIFT, предостави информация за този нов проект, заявявайки:

Основният ни фокус е постигането на оперативна съвместимост, която да гарантира, че нововъзникващите дигитални валути могат безпроблемно да съществуват една с друга и със съществуващите фиатни валути и платежни системи.

Мрежата за обмен на съобщения е създала механизми за свързване на CBDC, като през март проведе тестове. SWIFT също така отбеляза, че тази фаза на тестване е потвърдила ефективността на процеса.

Вследствие на това компанията изтъкна участието на 18 видни световни финансови институции, сред които Royal Bank of Canada, Banque de France, Monetary Authority of Singapore и др.

Очаква се тази инициатива да ни доближи до значителен глобален напредък в използването на CBDC, което допълнително подчертава приоритетността на тези проекти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.