НАЧАЛО Други

Топ три начина БРИКС да детронира долара

ноември 5, 2023 10:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ три начина БРИКС да детронира долара

Блокът БРИКС активно се стреми към дедоларизация в световната икономика, като поставя под въпрос господстващото положение на щатския долар в глобалния юг.

За да постигнат това, те се нуждаят от жизнеспособна алтернатива като световна резервна валута.

След споразумението от Бретън Уудс през 1945 г. господството на щатския долар остава неоспоримо. Дори президентът Джо Байдън призна необходимостта от нов световен ред. За да може доларът да се оттегли, трябва да се появи надеждна алтернатива. Страните от БРИКС имат няколко възможности.

Единият вариант е създаването на алтернативна валута – концепция, която набира популярност, но и се сблъсква с критики поради своята сложност. Прилагането на тази алтернатива би било предизвикателство, включващо различни фактори и необходимостта от стабилност в различни икономически условия и държави.

Новата банка за развитие би могла да служи като емитент, евентуално обвързан със златото. Все още обаче съществуват логистични пречки, като се очаква по-нататъшното развитие да бъде обсъдено на годишната среща на върха през 2024 г.

Друга възможност е приемането на местна валута на БРИКС, която евентуално да замени щатския долар с китайския юан или индийската рупия. Макар и по-малко сложен от създаването на нова валута, този вариант повдига собствен набор от въпроси.

Той предполага промяна на позицията за глобално единство и сътрудничество, която блокът е възприел, като поставя една нация и нейната валута начело на влиянието на БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

3 Отговори на “Топ три начина БРИКС да детронира долара”
  1. penkiler,

    Начини много,възможности-никакви! САЩ ще гледат и даже,подбуждат,действия в тази посока за да оберат дивидентите от провала и.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.