НАЧАЛО Други

Топ производител на петрол спира да приема долари и евро

септември 27, 2023 8:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ производител на петрол спира да приема долари и евро

Русия, член на БРИКС, намери начин да заобиколи санкциите на САЩ, като предпочете да получава плащания за износ в местни валути, а не в щатски долари.

Това развитие е в унисон с усилията за дедоларизация, водени от алианса БРИКС. По-специално, членовете на БРИКС Индия и ОАЕ наскоро уредиха търговия с петрол, като използваха индийската рупия, а не щатския долар. Саудитска Арабия също изрази готовност да използва местни валути за глобалната търговия с петрол.

Наскоро от своя страна “Gazprom Neft“, третият по големина производител на петрол в Русия обяви, че вече не приема плащания в щатски долари, с което отбеляза значителна промяна в трансграничните си транзакции.

Александър Дюков, главен изпълнителен директор на Gazprom Neft, подчерта пълното отдалечаване на компанията от щатския долар, като изрично заяви, че няма да приемат и евро – ход, който в крайна сметка може да засегне страните от Европейския съюз.

Дюков разкри още, че компанията вече ще извършва транзакции в китайски юани и руски рубли.

Въпреки това изпълнителният директор на Gazprom Neft даде да се разбере, че компанията не е склонна да приема индийската рупия като форма на плащане, въпреки че не посочи конкретни причини за изключването ѝ като опция.

Ако и други петролни компании последват примера, стабилността на щатския долар може да бъде изложена на риск, което може да доведе до намаляване на финансирането на дефицита на долара и до последващи икономически сътресения в САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

2 Отговори на “Топ производител на петрол спира да приема долари и евро”
 1. ^^©∆@,

  Кинжал не са трудни за прихващане.
  Те са невъзможни за прихващане!
  Жалко за всички хора, които измират в тази братоубийствена война, за да защитят интересите на ционистките изверги!
  Изкупиха 38% от най-плодородната земя на света. Взеха на концесия за 75 години най-богатите на природни изкопаеми източни територии на Украйна. И тъй като славяните са излишни за мечтата им да създадат втора юдейска държава на ашкенази, устроиха кървав пир, за да се отърват от тях!
  Няма Господ!
  Няма!

  • Тенчо,

   От малцинството си което чете, мисли, пак чете и пак мисли. Ашкенази искат целия свят.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.