НАЧАЛО Други

Топ компании за инвестиция от S&P 500

октомври 26, 2023 13:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ компании за инвестиция от S&P 500

Изборът на индивидуални акции е сложна задача, включваща внимателна оценка на финансовите показатели, последните събития и бъдещите перспективи.

Един от важните показатели, които трябва да се вземат предвид, е възвръщаемостта на инвестирания капитал (ROIC) на компанията, изчислена чрез разделяне на печалбата на общата стойност на обикновените акции, привилегированите акции, дългосрочния дълг и капитализираните лизингови задължения.

Той дава представа за това колко ефективно управленският екип използва инвестирания капитал за осъществяване на бизнес операции.

Предишни анализи на ROIC са обхващали по-дълги периоди от време, като например петгодишни средни стойности за полупроводниковата индустрия и десетгодишни средни стойности за S&P 500. Въпреки че в исторически план високата възвръщаемост на капитала корелира с висока възвръщаемост на инвестициите, тази тенденция не се запазва през последните периоди. Въпреки това комбинацията от висок ROIC и неотдавнашни слаби резултати на акциите може да представлява привлекателна входна точка за дългосрочните инвеститори.

От FactSet предоставиха тримесечни данни за S&P 500, отразяващи ROIC за период от три години за 492 компании. Струва си да се отбележи, че фискалните тримесечия може да не съвпадат с календарната година, което може да доведе до забавяне на изчисленията на ROIC.

За да бъде съставен списъка на най-добре представящите се компании, са взети предвид данните за 12-13 тримесечия, за да се определи тригодишната средна стойност на ROIC.

Сред 20-те компании с най-висок ROIC през последните три години само девет са надминали общата възвръщаемост на индекса за същия период. Въпреки това за по-дълъг период от време групата с висок ROIC демонстрира по-силно представяне. Забележително е, че 19 от тези компании са работили в продължение на десет години, като 17 от тях са надминали възвръщаемостта на индекса.

Verisign Inc. се откроява като лидер по ROIC за всички периоди, въпреки че акциите ѝ не отбелязват значителен ръст през последните години. Доминиращото положение на компанията в областта на услугите за регистрация на интернет домейни е затвърдило позициите ѝ на пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.