НАЧАЛО Други

Историята се повтаря: Инвеститорите правят същата грешка като през 2008 г.

октомври 26, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Историята се повтаря: Инвеститорите правят същата грешка като през 2008 г.

Известният икономист Дейвид Розенбърг наскоро отправи сериозно предупреждение към инвеститорите, като направи паралел между сегашните пазарни настроения и периода, предшестващ срива на пазара на жилища и финансовата криза през 2008 г.

Той подчерта, че мнозина на Уолстрийт очакват контролиран спад, при който Федералният резерв ще успее да ограничи инфлацията, без да предизвика икономически спад или рязко повишаване на безработицата. Тези настроения отразяват самодоволството, наблюдавано през 2007 г., когато предстоящата рецесия беше широко подценявана.

Розенберг подчерта основните прилики между двата периода. Той отбеляза, че както акциите, така и недвижимите имоти понастоящем са по-надценени в сравнение с доходите и печалбите, отколкото по време на балона от средата на 2000 г. Освен това той изтъкна нарастващите просрочия при кредитните карти и автомобилните заеми, както и обезпокоителните нива на дълга в сенчестия банков сектор.

Като направи паралели, той припомни, че сривът на New Century Financial и Bear Stearns през 2007 г. първоначално е бил разглеждан като изолиран случай, което повтаря сегашното отхвърляне на последните банкови фалити. Той предупреди да не се доверяваме прекалено много на привидно силните икономически показатели, тъй като много от тях започнаха да се влошават едва осем месеца след началото на рецесията през 2008 г.

Розенберг подчерта, че в средата на 2000 г. потребителското търсене е било подкрепено от правителствени разходи – модел, който според него е бил повторен от пандемичните мерки за стимулиране. Той също така изтъкна, че през последните 18 месеца Федералният резерв е бил по-настойчив при повишаването на лихвените проценти в сравнение със средата на 2000 г. и дори намаляването на лихвените проценти от страна на централната банка през лятото на 2007 г. не е могло да предотврати икономическия спад.

Като цяло Розенберг предупреждава, че историята се повтаря, и предвижда рецесия да настъпи през следващите няколко тримесечия, а не години. Той прогнозира рязко увеличаване на броя на загубите на работни места, нарастване на броя на необслужваните кредити, по-бърза дезинфлация и нов бичи пазар на държавни ценни книжа. Въпреки отпора, той остава решителен в предупреждението си, опирайки се на опита си от миналото, когато се е сблъсквал със скептицизъм, преди да се окаже прав.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.