НАЧАЛО Други

Топ износител на петрол от Русия зарязва долара

октомври 9, 2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ износител на петрол от Русия зарязва долара

БРИКС активно се стреми да намали господстващото положение на щатския долар като световна резервна валута, особено в петролния сектор.

Неотдавна Газпром нефт, третият по големина износител на петрол в Русия, направи важно изявление относно валутните си предпочитания. Компанията реши да спре да разчита на щатския долар и вече е отворена за извършване на търговия в местни валути. Газпром нефт е първата петролна корпорация, която публично заявява, че се отказва от щатския долар за трансгранични транзакции.

Това решение е в съответствие с по-широка тенденция в страните членки на БРИКС. Например Индия и ОАЕ избраха да уреждат търговията си с петрол, използвайки рупия вместо долар.

По подобен начин Саудитска Арабия изрази готовност да приема плащания в местни валути за своя износ на петрол. Тези тенденции оказват все по-голям натиск върху щатския долар, като потенциално усложняват способността му да управлява дефицита си.

Александър Дюков, главен изпълнителен директор на “Газпром нефт”, разкри, че компанията вече приема китайски юани и руски рубли като възможности за плащане. Той потвърди готовността им да работят с чуждестранни валути от различни държави.

Заслужава да се отбележи, че към момента Газпром нефт не е разширил приемането на плащания с други местни валути, освен китайския юан и руската рубла. Поради това настоящата позиция на компанията е съсредоточена върху тези две валути, което бележи значително отдалечаване от американския долар.

Ако повече петролни компании последват тази траектория, това може да постави предизвикателства пред бъдещата позиция на щатския долар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Топ износител на петрол от Русия зарязва долара”
  1. Кольо,

    Много войни още ще има, много оранжеви революции, много демократични терористични акции и всичко с цел запазване позициите на долара!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.