НАЧАЛО Други

Топ американски банки дават $500 милиона за борбата с монопола на фондовия пазар

септември 11, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ американски банки дават $500 милиона за борбата с монопола на фондовия пазар

Четирите най-големи банкови институции - JPMorgan, Goldman Sachs, UBS и Morgan Stanley - ще платят общо близо $500 милиона за уреждане на колективен иск, в който са обвинени в опит да потиснат конкуренцията на пазара на борсово кредитиране.

Искът, заведен през 2017 г. от американски пенсионни фондове, начело с Пенсионната система на държавните служители в Айова, твърди, че банките са се стремили да доминират на пазара чрез собствената си система EquiLend, като същевременно са възпрепятствали появата на нови платформи, предназначени за електронно заемане и отдаване на ценни книжа.

EquiLend, създадена през 2001 г., включва сред учредителите си Barclays Global Investors, Bear Stearns, Goldman Sachs, JPMorganChase, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Northern Trust, State Street и UBS Warburg. Понастоящем тя е собственост на Bank of America.

Credit Suisse вече уреди своята част от иска, като плати глоба в размер на $81 милиона, а Bank of America остана единственият ответник, който все още не е постигнал споразумение.

Засега нито една от банките не е направила официално изявление във връзка със случая. EquiLend обаче отрича да е извършила каквото и да било нарушение и обяснява, че споразумението е постигнато, за да се гарантира непрекъснатото продължаване на ежедневните бизнес операции за нейните клиенти.

Съдебните документи разкриват, че ищците очакват споразумението да послужи като възпиращ фактор срещу подобни предполагаеми антиконкурентни практики в бъдеще.

Въпреки че ответниците оспорват всякакви нарушения и необходимостта от реформи, ищците са убедени, че коригиращите мерки, които са формулирали и договорили, ще спомогнат за привеждането на EquiLend в съответствие с най-високите стандарти и протоколи за антикартелни дейности и сътрудничество между конкурентите.

Ищците са убедени, че тези мерки значително ще намалят вероятността от бъдещи тайни споразумения на пазара на кредитиране на акции, като по този начин ще подобрят перспективите за преминаване на индустрията към по-конкурентна търговска среда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.