Home

Топ американски банки дават $500 милиона за борбата с монопола на фондовия пазар

11.09.2023 21:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ американски банки дават $500 милиона за борбата с монопола на фондовия пазар

Четирите най-големи банкови институции - JPMorgan, Goldman Sachs, UBS и Morgan Stanley - ще платят общо близо $500 милиона за уреждане на колективен иск, в който са обвинени в опит да потиснат конкуренцията на пазара на борсово кредитиране.

Искът, заведен през 2017 г. от американски пенсионни фондове, начело с Пенсионната система на държавните служители в Айова, твърди, че банките са се стремили да доминират на пазара чрез собствената си система EquiLend, като същевременно са възпрепятствали появата на нови платформи, предназначени за електронно заемане и отдаване на ценни книжа.

EquiLend, създадена през 2001 г., включва сред учредителите си Barclays Global Investors, Bear Stearns, Goldman Sachs, JPMorganChase, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Northern Trust, State Street и UBS Warburg. Понастоящем тя е собственост на Bank of America.

Credit Suisse вече уреди своята част от иска, като плати глоба в размер на $81 милиона, а Bank of America остана единственият ответник, който все още не е постигнал споразумение.

Засега нито една от банките не е направила официално изявление във връзка със случая. EquiLend обаче отрича да е извършила каквото и да било нарушение и обяснява, че споразумението е постигнато, за да се гарантира непрекъснатото продължаване на ежедневните бизнес операции за нейните клиенти.

Съдебните документи разкриват, че ищците очакват споразумението да послужи като възпиращ фактор срещу подобни предполагаеми антиконкурентни практики в бъдеще.

Въпреки че ответниците оспорват всякакви нарушения и необходимостта от реформи, ищците са убедени, че коригиращите мерки, които са формулирали и договорили, ще спомогнат за привеждането на EquiLend в съответствие с най-високите стандарти и протоколи за антикартелни дейности и сътрудничество между конкурентите.

Ищците са убедени, че тези мерки значително ще намалят вероятността от бъдещи тайни споразумения на пазара на кредитиране на акции, като по този начин ще подобрят перспективите за преминаване на индустрията към по-конкурентна търговска среда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доналд Тръмп обмисля да назначи топ банкер за министър на финансите

След неотдавнашната стрелба по време на републикански митинг шансовете на Доналд Тръмп да бъде избран за президент на САЩ рязко нараснаха.

18.07.2024 11:30 2мин. четене

Виталик Бутерин съветва да не се подкрепя единствено крипто политиката

В неотдавнашна статия съоснователят на Етериум Виталик Бутерин предупреди, че не бива да се гласува само въз основа на позицията на кандидатите в подкрепа на криптовалутите.

18.07.2024 10:30 1мин. четене

Скандал с търговия с вътрешна информация: Меме токени скачат след опита за убийство на Тръмп

След покушението срещу Доналд Тръмп на 13 юли крипто пазарът отбеляза рязък ръст на меме монетите като $FIGHT.

18.07.2024 10:00 1мин. четене

Великобритания планира да регулира съвременните AI модели

Новото правителство на Обединеното кралство очерта плановете си за регулиране на усъвършенстваните модели на изкуствен интелект, с което се отклони от предишните политики, както бе подчертано в неотдавнашната реч на крал Чарлз относно законодателната програма, включваща над 35 законопроекта.

18.07.2024 9:30 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.