Home

Топ 3 най-големи риска за глобалния икономически растеж

15.06.2024 18:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 3 най-големи риска за глобалния икономически растеж

Според последна информация се очаква световната икономика да се стабилизира, но все още има предизвикателства пред нея.

Световната банка преразгледа прогнозата си за световната икономика за 2024 г., като я повиши до 2.6% от предишните очаквания за 2.4%. Въпреки че това е оптимистична ревизия в доклада, се изразява загриженост за неравномерното разпределение на растежа и по-бавното възстановяване от нивата преди пандемията.

Главният икономист Индермит Гил призна, че световният икономически растеж е започнал да се стабилизира след четири години на пандемични смущения, конфликти, инфлация, както и на корекции в паричната политика. Въпреки това темповете на нарастване все още остават слаби в сравнение с тези отпреди 2020 г., особено в страните с ниски доходи.

Световната банка идентифицира някои рискове:

  • Високи лихвени проценти: Очаква се глобалната инфлация постепенно да намалее, като прогнозираните средни лихвени проценти за периода 2025-2026 г. са около 4%, което е два пъти повече, отколкото в периода преди пандемията. Някои централни банки намалиха лихвените си проценти, докато други, като Федералния резерв на САЩ, запазиха предпазливост, докато не настъпи по-умерена инфлация, преди да бъдат направени каквито и да било промени по въпросите на политиката.
  • Геополитическо напрежение: Продължаващите конфликти, като войната между Русия и Украйна или напрежението между Израел и Хамас, могат да окажат влияние върху цените на петрола и транспортните разходи, което поражда определени рискове. Глобалните инциденти в рамките на търговските пътища вече нарушиха настроенията в целия свят, което доведе до проблеми с икономическата стабилност.
  • Политическа несигурност: В световен мащаб се провеждат важни избори, а нарастващото търговско напрежение между доминиращи играчи като Китай и Америка засилва несигурността. Промените в търговските политики и протекционизмът допълнително отслабват глобалните икономически перспективи, като по този начин възпрепятстват възможностите за икономическо развитие по отношение на търговията.

 

 

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Съдът разреши на Binance US да инвестира средства на клиенти в държавни ценни книжа

Американски съд одобри искането на Binance US да инвестира фиатни средства на клиенти, държани в BitGo, в американски държавни ценни книжа.

20.07.2024 13:10 1мин. четене

Ето коя технология не пострада при вчерашния глобален срив

С напредъка на света в дигиталната ера зависимостта от технологиите става все по-очевидна. Дигиталните инструменти и платформи вече играят решаваща роля във всичко – от комуникацията до бизнес операциите.

20.07.2024 12:00 2мин. четене

Главният изпълнителен директор на Binance апелира за търпение на фона на бичия цикъл на Биткойн

Поговорката “фондовият пазар възнаграждава търпеливите“ се простира отвъд традиционните финанси и важи и за сферата на криптовалутите.

20.07.2024 9:00 1мин. четене

Искате да се срещнете с Доналд Тръмп – ето колко Биткойн ще трябва да платите

Бившият президент Доналд Тръмп се стреми да получи значителен принос от своите поддръжници в областта на криптовалутите, като определи висока цена от $844,600 за лична кръгла маса на Биткойн конференцията 2024 в Нешвил.

20.07.2024 8:00 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.