НАЧАЛО Биткойн

Топ 3 истории за загубени Биткойн богатства

юни 10, 2023 7:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Топ 3 истории за загубени Биткойн богатства

Биткойн има потенциала да генерира значително богатство на притежателите си и историята е доказателство за това - но най-важното е да не загубиш достъпа до своя дигиталния си портфейл.

С пазарна капитализация от приблизително $513 милиарда Биткойн се превърна във водещата криптовалута на съвременния пазар. Цената му обаче претърпя рязък спад от рекордните над $68,000 през ноември 2021 г. до $26,400 към момента на писане на статията, което предизвика стрес сред голяма част от инвеститорите.

Интересно е, че най-съществените загуби, свързани с Биткойн, не са финансови, а по-скоро загуба на достъп до инвестициите. Представете си разочарованието от това, че сте изгубили парола или сте изхвърлили важен документ. Сега помислете за мащаба на загубата на Биткойн на стойност милиони долари поради същата причина.

Загубен хард диск

Един такъв пример е случаят на Джеймс Хауел, 36-годишен инженер. През 2013 г., докато разчиствал къщата си, Хауел по погрешка изхвърлил твърдия диск, който съдържал криптографския ключ за неговия Биткойн портфейл. За съжаление, той изхвърлил грешния твърд диск от двата идентични, които притежавал, и така на практика се лишил от своите 8,000 BTC. По днешния обменен курс тези активи биха били оценени на близо $212 милиона.

За съжаление, изхвърленият твърд диск се озовал на сметището в Ню Порт, Уелс. Въпреки десетилетните усилия на Хауъл да получи разрешение за извличането му, местното правителство постоянно отказвало исканията му, позовавайки се на потенциални неблагоприятни екологични последици, свързани с изкопаването.

Въпреки това, прети една година настъпи развитие по случая. Хауел привлече подкрепата на венчър капиталисти (VC) Ханспетер Яберг и Карл Вендеборн, които се съгласиха да финансират опит за изкопаване с помощта на кучета-роботи и екип от експерти, квалифицирани в извличането на данни и разкопаването на сметища. Това начинание се оценява на $11 милиона за венчър фондовете. В случай на успешно извличане VCs ще получат Биткойн на стойност $50 милиона, докато Хауел планира да запази 30% от останалите авоари, да разпредели други 30% на участниците в разкопките и да даде по $60 на всеки жител на Ню Порт.

Забравена парола

Друг забележителен случай включва Стефан Томас, бивши главен технологичен директор на Ripple.

Когато Битокйн е струвал само $5 за монета, Томас получил 7,200 BTC за заснемането на видеоклип, в който се обяснява как работи криптовалутата.

Той привлече вниманието на общността през 2021 г., когато забрави паролата за своя Биткойн портфейл, съхраняван на твърд диск Iron Key, известен с неподатливостта си на атаки. Iron Key позволява на потребителите само десет опита за въвеждане на паролата, преди да ги блокира окончателно. Към 2021 г. Томас е изчерпал всички опити с изключение на два.

Недостъпният биткойн портфейл на Томас, съдържащ въпросните 7,200 BTC, се оценява на над $190 милиона. Според Томас единствената оставаща възможност за извличане на информацията би включвала скъп и продължителен процес на разглобяване на твърдия диск, изваждане на чипа и използване на сканиращ електронен микроскоп за разчитане на отделните клетки на флаш паметта. Въпреки усилията си да влезе в твърдия диск от 2012 г. насам, Томас се е примирил със загубата си.

Хакерска атака

Освен това съществува и случаят на физическото лице Х, чийто Биткойн портфейл се нарежда на седмо място по големина в света. Още през 2018 г. хакери се опитаха да отключат този портфейл, съдържащ 69,000 BTC на стойност над $2 милиарда към днешна дата. Интригуващо е, че анализ на Chainalysis разкри, че всички средства в портфейла произхождат от транзакции, свързани с пазара на тъмната мрежа Silk Road. Silk Road улесняваше прането на пари и търговията с наркотици до закриването му от ФБР през 2013 г. Оттогава основателят на сайта Рос Уилям Улбрихт излежава доживотна присъда. По време на функционирането на Silk Road неидентифицирано лице, наричано “лицето Х”, се възползва от пропуск в сигурността на платформата, за да заграби средства от Улбрихт.

Към 2020 г. федералните власти на САЩ са конфискували всички средства в портфейла на въпросното анонимно лице. През 2021 г. правителството постига споразумение с Улбрихт, в което се посочва, че част от конфискуваните BTC ще бъдат използвани за изпълнение на обезщетението в размер на $183 милиона като част от присъдата му.

Това са само няколко примера от многобройните случаи, свързани с изгубени богатства в Биткойн. Към 2023 г. се изчислява, че близо 6 милиона BTC са или изгубени, или попаднали в недостъпни портфейли. Тези истории подчертават двойнствения характер на неприкосновеността на личния живот и сигурността в света на криптовалутите. Въпреки че използването на частни ключове гарантира сигурността на притежаваните Биткойни, забравянето или загубата на ключа може да направи портфейла трайно недостъпен.

Ето защо е от решаващо значение да се даде приоритет на надеждните мерки за сигурност, за да се защити Биткойн. От съществено значение е физическите лица да проявяват предпазливост по отношение на своите вещи и старателно да следят паролите си, като по този начин не допускат ситуации, подобни на тези, с които се сблъскаха Томас или Хауел.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Мечките и биковете на път да пострадат тежко – какво да следим

Известен крипто анализатор предположи, че както ентусиастите, така и скептиците на Биткойн (BTC) са готови да се сблъскат с подвеждащ сигнал.

октомври 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Защо пазарът на криптовалути беше толкова “заспал” през септември

През септември крипто пазарът се представи слабо, като ключовите показатели като обеми, волатилност и отворен интерес (OI) останаха слаби през целия месец.

октомври 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Как рецесията може да бъде в полза на Биткойн

Глобалният макродиректор на Fidelity Investments, Юриен Тимер, предположи, че рецесията може да предизвика значителен скок в стойността на Биткойн (BTC).

октомври 1, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн може да е решеието на хиперинфлацията – Робърт Кийосаки

Известният финансов експерт и автор на бестселъра “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отново изрази своята увереност в Биткойн (BTC) и други активи като инструменти за борба с настоящата заплаха от хиперинфлация.

октомври 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.