НАЧАЛО Биткойн

Tesla спира да приема BTC плащания поради екологични съображения

май 13, 2021 7:57 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Tesla спира да приема BTC плащания поради екологични съображения

В туит от сряда изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията вече няма да приема Биткойн като плащане за автомобилите си, позовавайки се на опасения относно енергийните разходи за добив на биткойни. екологични съображения

Новината беше доста шокираща за колебанията на феновете на Биткойн.

 

Мъск пише:

 

 Ние сме загрижени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на Биткойн и транзакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива.

 

Тесла започна да приема BTC като плащане през февруари, след като купи Биткойн на стойност 1,5 милиарда долара за баланса си. Новината за покупката на Tesla измести пазара – от $39,000 по време на съобщението на 8-ми февруари до $53,000 седмица по-късно.

 

Това също доведе до известни критики от по-екологично насочени потребители, които откриха, че влизането на Tesla в Биткойн е в противоречие с имиджа на компанията като загрижена за околната среда. 

 

Някои акционери на Tesla също не харесаха този ход, разглеждайки го като разсейване, което няма нищо общо с основния бизнес на компанията. В края на февруари анализатори като Дан Айвс от Wedbush казваха, че акциите на Tesla са станали “силно обвързани” с цената на Биткойн.

 

Биткойн използва доказателство за работа (PoW), за да координира консенсуса от всички компютри, които работят с блокчейн софтуера му. За да защитят мрежата, специализирани компютри се надпреварват да решават сложни криптографски пъзели. Първият, който направи това, печели малко количество нов Биткойн като награда. Тъй като скоростта е важна, “миньорите” с най-голяма изчислителна мощ печелят най-често. И тази мощност изразходва много електричество. Неотдавнашно проучване от университета в Кеймбридж изчисли, че годишното потребление на енергия е по-високо от това на Аржентина.

 

Защитниците на Биткойн твърдят, че голяма част от мрежата работи на чисти, възобновяеми енергийни източници, включително хидроенергия. Доклад от септември 2020 г., също от Кеймбридж, изчислява, че 39% от мощността на мрежата идва от възобновяеми източници. Мениджърът на крипто активи CoinShares фиксира цифрата на 77%.

 

Но Илон Мъск е видял достатъчно, поне засега. “Tesla няма да продава никакви Биткойни и възнамеряваме да ги използваме за транзакции веднага щом добивът премине към по-устойчива енергия”, написа той, преди да добави, че компанията “разглежда” криптовалути с по-малък въглероден отпечатък.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Над 90% от всичките Биткойн токени вече са добити – колко остават?

Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се добива постоянно от създаването му през 2009 г. насам, като след 14 години приблизително 93% от това общо предлагане, е добито.

декември 9, 2023 14:00 2 мин. четене

Крипто китовете местят стотици милиони – накъде отиват активите?

Напоследък вниманието привличат движения на големи суми под формата на криптовалути като Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и различни алткойни.

декември 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Мнението на директора на JPMorgan за Биткойн е лицемерно според Майк Новограц

Основателят и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Майк Новограц участва в предаването Squawk Box по-рано в четвъртък и отговори на неотдавнашните клевети на Джейми Даймън по адрес на Биткойн, наричайки ги “олицетворение на лицемерието”.

декември 8, 2023 18:00 2 мин. четене

Топ крипто акциите, които предложиха повече печалби от Биткойн през 2023 година

Биткойн отбеляза значителен ръст през тази година, като от началото на годината досега е нараснал с над 150%. Въпреки това той остава с около 36% под пиковата си стойност, достигната през ноември 2021 г.

декември 8, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.