НАЧАЛО Други

Световната банка с тревожна прогноза за пазарите на петрол

октомври 31, 2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Световната банка с тревожна прогноза за пазарите на петрол

Световната банка предупреди, че ако конфликтът между Израел и Хамас ескалира до ниво, подобно на пълномащабния конфликт в Близкия изток преди 50 години, цените на петрола могат да достигнат рекордно високи стойности от над $150 за барел. 

Това би се дължало на потенциален недостиг на доставки, подобен на този, който се наблюдаваше по време на арабския петролен бойкот на Запада през 1973 г. При такъв сценарий цената на барел петрол може да се повиши от около $90 до диапазона между $140 и $157. Струва си да се отбележи, че предишният рекорд, некоригиран спрямо инфлацията, е $147 за барел през 2008 г.

Главният икономист на Световната банка, Индермит Гил, подчерта потенциалния двоен енергиен шок за световната икономика, произтичащ не само от конфликта в Украйна, но и от Близкия изток. Банката също така подчерта, че въздействието на ескалацията на конфликта ще надхвърли разходите за енергия, като може да доведе до повишаване на цените на храните и да доведе до това милиони хора да изпитат продоволствена несигурност.

Според базовата прогноза на Световната банка цените на петрола се очаква да достигнат средно $90 за барел през настоящото тримесечие, след което да спаднат до средно $81 за барел през следващата година поради забавянето на световния икономически растеж. 

Банката обаче очерта три алтернативни сценария с различни нива на смущения в световните доставки на петрол и съответно увеличение на цените на петрола, вариращи от сценарий за “малки смущения” до сценарий за “големи смущения“:

  1. Сценарий за “малки смущения“, при който световните доставки на петрол ще намалеят с 500,000 до 2 милиона  барела дневно – приблизително толкова, колкото по време на гражданската война в Либия през 2011 г. Цената на петрола ще се повиши до $93-$102 за барел.
  2. Сценарий за “средни смущения” – приблизително равностоен на войната в Ирак през 2003 г. – при който световното предлагане на петрол ще бъде намалено с 3 до 5 милиона барела дневно. Първоначално цените на петрола ще се повишат с 21-35 %, достигайки $109-$121 за барел.
  3. Сценарий за “голямо прекъсване” – сравним с действията, предприети по време на войната “Йом Кипур” през 1973 г. – при който световните доставки на петрол ще се свият с 6-8 милиона барела дневно, което ще доведе до 56-75% увеличение на цените до $140-$157 за барел.

Изключително важно е да се има предвид, че тези прогнози се основават на оценки и сценарии, предоставени от Световната банка, и действителните резултати могат да варират в зависимост от редица фактори.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.