НАЧАЛО Други

Страховете за рецесия в Европа: ЕЦБ с разочароващ доклад

октомври 25, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Страховете за рецесия в Европа: ЕЦБ с разочароващ доклад

Бизнес активността в еврозоната отбеляза неочакван спад този месец, което е сигнал за потенциална рецесия.

Композитният индекс на мениджърите по поръчките (PMI), който е надежден показател за състоянието на икономиката, се понижи до 46.5 през октомври, което е най-ниското ниво от ноември 2020 г. насам и е под прага за растеж от 50 пункта.

Германия, най-голямата икономика в Европа, отбеляза четвърти пореден месец на свиване на бизнес активността, като засегнати бяха както производственият сектор, така и секторът на услугите. Във Франция също се наблюдаваше значително намаление на бизнес активността, макар че то се смекчи спрямо предходния месец.

В Обединеното кралство, извън ЕС, бизнес активността намаля, което породи опасения за потенциална рецесия.

Геополитическото напрежение, особено в Близкия изток и Украйна, представлява съществена заплаха за световната икономика. Президентът на Световната банка изтъкна тези опасения, като подчерта потенциалното им въздействие върху световната икономическа стабилност.

Макар че според прогнозите еврозоната едва ще избегне рецесията, през настоящото тримесечие се очаква икономиката да остане в застой. Банките в еврозоната затегнаха достъпа до кредити в отговор на намаленото търсене, обусловено от високите разходи по заемите и влошаването на икономическите перспективи.

Бизнес активността през октомври се определяше отчасти от предприятията, които довършваха съществуващата изостанала работа, което показва липса на оптимизъм за скорошен обрат.

В сферата на услугите, която е доминиращ сектор в еврозоната, PMI индексът се понижи до 47.8 пункта, което е най-ниската стойност от 32 месеца насам. Търсенето на услуги се понижи още повече, надминавайки темпа от септември. Индексът PMI в промишлеността се понижи до 43.0, което е най-ниското му ниво от май 2020 г. насам. Перспективните показатели в проучването обрисуваха мрачни перспективи, като индексът на бъдещото производство достигна най-ниската си стойност за тази година.

Като цяло тези показатели предполагат свиване на икономиката на еврозоната както през настоящото, така и през предходното тримесечие, както заяви Андрю Кенингам от Capital Economics.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.