НАЧАЛО Финтех

Стартъпът Chime вече се оценява на 14,5 милиарда долара

септември 23, 2020 11:05 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Стартъпът Chime вече се оценява на 14,5 милиарда долара

Chime, финтех компания, която предоставя банкови услуги чрез мобилни телефони, приключи набирането на средства и сега се оценява на 14,5 милиарда долара.

Тази оценка прави Chime най-ценния американски финтех стартъп, обслужващ потребителите на дребно. Robinhood, популярното приложение за търговия на акции, събра средства миналия месец на стойност от 11,2 милиарда долара.

Тези ходове показват, че докато инвеститорите наказват акциите на утвърдени американски банки – банковият индекс KBW е загубил една трета от стойността си тази година – те са готови да спестят пари за финтех компании преди IPO, които все повече изглеждат като победители в сегмента.

В този последен кръг, Серия F, който събра 485 милиона долара, Chime надвиши двойно оценката си от декември и струва почти 900% повече от преди 18 месеца, когато беше оценена от 1,5 милиарда долара.

Разработката поставя Chime сред група от технологично ориентирани компании, както публично търгувани, така и частни, които са преживели страховит растеж по време на COVID 19. Chime, най-големият от нова порода стартиращи компании, известни като дигитални банки, е увеличил трикратно обема на транзакциите си и приходите си през тази година, според главния изпълнителен директор Крис Брит.

Никой не иска да влиза в банкови клонове, никой вече не иска да докосва пари в брой и хората все по-удобно живеят живота си чрез телефоните си”, каза Брит.

“Имаме уебсайт, но хората всъщност не го използват. Ние сме мобилно приложение и по този начин предоставяме услугите си.”

По време на пандемията компанията стана печеливша на база EBITDA, каза Брит. Chime добавя стотици хиляди акаунти на месец, каза той, но отказа да каже колко общо потребители има.

Chime ще стане “готов за IPO” в рамките на следващите 12 месеца, каза Брит, въпреки че не е поел ангажимент да стане публична компания в този период от време.

Компаниите преди IPO все повече привличат вниманието на големите инвеститори, които търсят дялове далеч от пенливите публични пазари, а JPMorgan Chase наскоро създаде търговски екип за акции в гиганти, включително Robinhood, Airbnb и SpaceX.

Инвеститорите на компанията отразяват този етап от развитието на Chime и сега включват хедж фондове, които участват както в частни, така и в публични компании, каза Брит. Инвестиционните посредници, участвали в последния му кръг, включват Coatue, Iconiq, Tiger Global, Whale Rock Capital, General Atlantic, Access Technology Ventures, Dragoneer и DST Global.

Много от тези инвестиции са комбинация от частни и публични инвеститори на късна фаза”, каза Брит.

“Наличието на хора, които инвестират на публични пазари, като правят залагания с висока убедителност във вашата компания, е чудесен сигнал за бъдещите инвеститори, че тези хитроумни момчета, които имат страхотни резултати, са инвеститори в бизнеса.”

Chime, съоснован през 2013 г. от Брит, предоставя на клиентите безплатни мобилни банкови сметки и дебитни карти, както и достъп до банкомати. Той се разраства, като се фокусира върху сегмент от американци, които печелят между 30,000 и 75,000 долара годишно.

За разлика от обикновените банки, които правят пари от заеми и неустойки като овърдрафт, Chime прави пари, когато клиентите използват дебитните или кредитните си карти.

Ние сме по-скоро като компания за потребителски софтуер, отколкото като банка”, каза Брит.

След края на последното си набиране на средства, Chime ще разполага с почти 1 милиард долара в брой, според човек, запознат със ситуацията. Това му дава много средства, за да стимулира растежа и потенциално да придобие компании, въпреки че Брит заяви, че няма текущ интерес да придобие институция, подкрепена от FDIC. Вместо това Chime си партнира с кредитори, включително Bancorp и Stride Bank.

Слухове за набирането на средства циркулират през последните седмици. Business Insider съобщи, че Chime води преговори за набиране на финансиране на стойност от 12 до 15 млрд. долара, позовавайки се на хора, които са наясно с преговорите.

Това внимание е довело до интерес от компании с бланкови чекове или от превозни средства със специални предназначения, според Брит.

Вероятно получавам обаждания от два SPACS седмично, за да видим дали сме заинтересовани да навлезем на пазарите бързо”, каза той.

“Реалността е, че имаме редица инициативи, които искаме да завършим през следващите 12 месеца, за да ни поставят в състояние да бъдем готови за пазара.”

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Русия ще използва крипто борси за международни транзакции

Русия активно оформя своя подход към криптовалутите в страната. През април Антон Силуанов, министърът на финансите на Русия обсъди нова платежна система, която ще включва криптовалути.

май 30, 2023 6:00 1 мин. четене

САЩ може да загубят глобалната си крипто позиция заради тези държави

Според информация от Ясин Елманджра, анализатор в Ark Invest, Съединените щати са изправени пред риска да отстъпят водещата си позиция в глобалната крипто екосистема на няколко държави като Обединените арабски емирства, Южна Корея, Австралия и Швейцария.

май 25, 2023 12:00 2 мин. четене

Скоро няма да видим спот Биткойн ETF на американския пазар според шефа на VanEck

Борсово търгуваните фондове (ETF) напоследък набраха значителна популярност, привличайки разнообразни инвеститори, търсещи експозиция към редица активи.

май 24, 2023 14:30 2 мин. четене

Ripple ще инвестира $1 милиард за разширяването си във финтех пространството

Главният изпълнителен директор на Ripple Labs наскоро обяви плановете си да използва $1 милиард от паричните резерви на компанията, за да разшири обхвата на услугите ѝ.

май 24, 2023 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.