НАЧАЛО Крипто Крими

Спад на приходите на даркнет платформите след срива на Hydra

февруари 11, 2023 11:19 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Спад на приходите на даркнет платформите след срива на Hydra

След затварянето на доминиращия даркент пазар Hydra през 2022 г. приходите в сектора са намалели, но това не е спряло търговците да предлагат незаконната си стока и много от тях са преминали към други платформи.

През април 2022 г. САЩ включиха крипто портфейлите на водещата даркнет платформата за нелегални стоки Hydra в своя списък със санкции. Германските правоприлагащи органи затвориха платформата и конфискуваха 543 Биткойн (BTC) токена в портфейлите ѝ. Преди да бъде поставена в списъка на САЩ платформата отговаряше за 93.3% от икономиката на сектора.

Базираната в Русия даркнет платформа позволяваше продажбата на наркотици и предлагаше на киберпрестъпниците услуги за пране на пари. След срива на Hydra няколко пазара получиха дял от икономиката на пазара като доминантните бяха Blacksprut, OMG!OMG! Market и Mega Darknet Market.

Интересно е, че всеки от трите пазара е бил лидер в различни периоди, а периодът на господство на OMG! непосредствено след срива на Hydra е най-силният, който някога е имал някой от споменатите. През май OMG! превзе над 50% от общия пазарен дял, но по-късно претърпя DDoS атака и загуби доминантната си позиция.

Докладът на компанията за блокчейн анализи Chainalysis сочи, че повече от половината портфейли, които преди това са взаимодействали с Hydra са започнали да извършват транзакции с портфейлите на конкурентния “черен пазар” OMG!.

Това може да е знак, че операторите на Hydra са участвали и в другия пазар, тъй като освен това – двете платформи имат и един и същ метод за доставка на закупените продукти. А именно купувачите получават локация, показваща къде се намират закупените от тях стоки, които предварително са били скрити там.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн: Очертава се корекция за актива, твърди Rekt Capital


Според информацията споделена от Chainalysis затварянето на руската платформа е довело до спад на приходите на целия пазар. През 2021 г. общите приходи на даркнет магазините са били $3.1 милиарда, а през 2022 г. – едва $1.5 милиарда. Средният дневен приход е спаднал от $4.2 милиона преди затварянето на Hydra до $447,000 веднага след това.

Закриването на друг пазар за наркотици също е допринесло за общия спад. Въпреки това информацията сочи, че приходите на подобни платформи бавно се възстановяват от втората половина на 2022 г.

След срива на Hydra – конкурентните пазари се борят за челното място с нестандартни маркетингови стратегии. Според Vice един от пазарите за наркотици – Kraken (няма общо с криптоборсата) е паркирал автобус, изрисуван с логото си в центъра на Москва. Освен това е платформата е поставила реклама на сграда в Москва.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Бащата на сътрудничката на Ружа Игнатова твърди, че дъщеря му е натопена

Ирина Дилкинска беше екстрадирана от България към САЩ на 20 март, тъй като на следващия ден трябваше да се яви пред американския съдия Сара Нетбърн.

март 23, 2023 18:00 1 мин. четене

Българка е екстрадирана и изправена пред 40 години затвор заради OneCoin

OneCoin проекта е основан през 2014 г. от Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд, като последният е изправен пред до 60 години затвор, след като през декември се призна за виновен по множество обвинения.

март 22, 2023 12:01 2 мин. четене

Инвестиционната измама на Harvest Keeper AI: Инвеститорите губят над $1 милион

Екипът, който стои зад Harvest Keeper dApp, е обвинен в измама, като се твърди, че е откраднал около $1 милион от потребителите.

март 21, 2023 7:00 2 мин. четене

Подозрения за участие на Северна Корея в хакерската атака срещу Euler Finance

Крипто общността следи отблизо най-големия хак при децентрализираните финанси (DeFi) за 2023 г., заради който Euler Finance загуби $197 милиона.

март 19, 2023 21:00 2 мин. четене