НАЧАЛО Други

S&P 500 разбива рекорди и носи невероятни печалби на инвеститорите – докога?

13.02.2024 21:04 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
S&P 500 разбива рекорди и носи невероятни печалби на инвеститорите – докога?

Акциите продължиха възходящата си траектория от миналата година до 2024 г., като през последните седмици достигнаха поредица от рекордни стойности.

През изминалата седмица индексът S&P 500 за първи път в историята достигна границата от 5,000, като затвори по-високо в 14 от последните 15 седмици. Това представяне съвпада с една от най-силните рекордни серии, отбелязвайки най-дългата такава серия от пет десетилетия насам.

Според пазарния анализатор Джей Уудс, главен глобален стратег във Freedom Capital Markets, обаче има опасения относно устойчивостта на това продължително рали. Уудс отбеляза, че от историческа гледна точка настоящото пазарно рали изглежда прекомерно. Той посочи бързото покачване на бенчмарковия индекс с 20% от ноември насам, като предположи, че подобни бързи печалби може да се окажат неустойчиви и да доведат до загуба на инерция в бичия тренд.

Макар да не посочва преминаване към мечи прогнози, Уудс предположи, че пазарът може би трябва да си вземе глътка въздух. Той се позова на индикатора за относителна сила, който показва намаляващи върхове, докато S&P 500 продължава да достига нови върхове, което е знак за потенциална меча дивергенция, характерна за пазарните върхове или дъна.

Освен това Уудс посочи, че понастоящем S&P 500 се търгува с около 11% над 200-дневната си пълзяща средна – ниво, което исторически предшества паузи или отдръпвания в ралито.

При сегашното пазарно рали се наблюдава и необичайна тенденция: период от 70 последователни дни без 2% спад на индекса – явление, което не е наблюдавано от 2018 г. насам.

Макар че бичият поход може да не е приключил, Уудс и Freedom Capital Markets предполагат, че на хоризонта може да има период на консолидация или отдръпване до нарастващата 50-дневна пълзяща средна. Въпреки това Уудс призна, че в исторически план са се случвали поредици от до 100 дни без отдръпване от 2%, което оставя място за потенциални изненади.

В перспектива инвеститорите ще следят отблизо отчетите за приходите на големи компании като Nvidia и Coca-Cola, както и ключови икономически показатели като инфлация и потребителски нагласи, за да получат информация за потенциалната посока на политиката на Федералния резерв.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какви са шансовете да видим нова валута на алианса

БРИКС представлява коалиция от нововъзникващи икономики в световен мащаб, създадена през 2006 г. с Бразилия, Русия, Индия и Китай, подтикнати от желанието им да противодействат на господството на установени икономически гиганти като Европа и САЩ.

23.02.2024 12:00 2 мин. четене

Ето кои са най-коментираните акции тази седмица

Въпреки че WallStreetBets може и да няма същата доминация, както по време на манията по GameStop, тя остава важен център за различни хора, включително инвеститори на дребно, спекуланти, дей трейдъри, онлайн коментатори и опитни анализатори на фондовия пазар.

23.02.2024 10:30 2 мин. четене

БРИКС: Защо Русия е толкова важна за съюза

В неотдавнашно интервю за BRICS TV Фабио Борхес, професор във Федералния университет за интеграция на латиноамериканци (UNILA) и куратор на БРИКС, сподели своите виждания относно настоящото руско председателство на БРИКС и влиянието на новите членове на световната сцена.

23.02.2024 8:00 1 мин. четене

Цената на златото продължава да върви нагоре на фона на конфликтите в Украйна и Газа

В четвъртък цените на златото продължиха възходящата си траектория, подкрепени от лекия спад в стойността на щатския долар и продължаващото геополитическо напрежение.

23.02.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.