НАЧАЛО Алткойни

Solana: Mоже ли да се превърне в лидер в цифровите плащания?

март 9, 2023 22:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Solana: Mоже ли да се превърне в лидер в цифровите плащания?

PayPal е пионер в областта на цифровите плащания като улеснява потребителите да плащат и да изпращат пари.

В резултат на това компанията е натрупала 435 милиона активни сметки, а пазарната ѝ капитализация в момента възлиза на над $82 милиарда. Въпреки господстващото положение на PayPal, криптовалутата на Solana обещава да внесе иновация в индустрията със своите уникални характеристики.

Преимущества на Solana

Едно от най-значимите ѝ предимства е способността ѝ да предлага транзакции практически без такси. Платежната услуга Solana Pay позволява на търговците и потребителите да извършват транзакции директно, без скъпи посредници, а таксите на практика не съществуват благодарение на родния токен на мрежата.

Тази функция може да бъде особено полезна за малкия бизнес, който работи с тънки маржове, като му позволява да намали разходите си за обработка на плащанията и да реинвестира във възможностите за растеж.

Solana Pay предлага и други уникални функции като например незаменяеми токени (NFT), които могат да служат като дигитални разписки за покупка. NFT могат също така да предоставят ценни канали за комуникация на търговците с клиентите и да насърчават по-дълбоки връзки между двете страни на транзакцията. Например, да предположим, че купувате чифт маратонки в магазин, който приема Solana Pay. В този случай получавате NFT, който удостоверява автентичността на обувките и ви осигурява достъп до специални събития в бъдеще.

Друго предимство на Solana е нейната висока пропускателна способност на транзакциите. Теоретично мрежата може да обработва до 50,000 транзакции в секунда (TPS), което е близо до 65,000 TPS на Visa. За разлика от тях, Етериум и Биткойн могат да обработват съответно само 27 TPS и 7 TPS. Тази висока пропускателна способност на транзакциите превръща Solana в жизнеспособно решение за разплащане за предприятия от всякакъв мащаб.


READ MORE: Mastercard пуска крипто дебитна карта за Европа и Великобритания


Предизвикателства

Въпреки тези предимства, съществуват някои рискове, които трябва да се вземат предвид при използването на блокчейн. Могат да възникнат технически рискове като например прекъсвания на мрежата, а рисковете за сигурността са свързани с употребата криптовалути. Освен това Solana трябва да бъде удобна за ползване от търговците и потребителите, за да получи широко разпространение като решение за плащане.

Макар че проектът може и да не замени скоро PayPal или други традиционни решения за плащане, все пак си заслужава да бъде наблюдаван. Платежната индустрия е изключително доходоносна като PayPal генерира марж на свободните парични потоци от 18.5% през миналата година, а Visa и Mastercard отчитат оперативни маржове от съответно 68.4% и 53.9% през последните си фискални тримесечия. Ако Solana успее да преодолее техническите и потребителските си предизвикателства, тя може да промени разплащателната индустрия и да се превърне в реална алтернатива за бизнеса и потребителите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Кои крипто проекти се разработват най-активно в момента?

Santiment, компания, занимаваща се с крипто анализи, определи Polkadot (DOT), Kusama (KSM) и Cardano (ADA) като водещите криптовалути по отношение на забележителната активност на разработчици в GitHub.

март 26, 2023 20:00 1 мин. четене

Топ анализатор споделя бичи прогнози за четири алткойна

В неотдавнашна стратегическа сесия известният крипто аналитик “Cred” сподели експертизата си за четири криптовалути, които отбелязаха положително пазарно движение през изминалата седмица.

март 25, 2023 17:00 2 мин. четене

Nasdaq ще предлага попечителство на Биткойн и Етериум

Според информация на Bloomberg News от 24 март фондовата борса Nasdaq със седалище в Ню Йорк планира да въведе услуга за попечителство на криптовалути до края на второто тримесечие.

март 25, 2023 9:00 1 мин. четене

Цената на токените на Terra Network пада след задържането на До Куон

Родните токени на Terra отбелязаха лек спад в стойността си, след като се появиха съобщения, че нейният основател До Куон е бил арестуван в Черна гора на 23 март.

март 24, 2023 23:30 2 мин. четене