НАЧАЛО Алткойни

Solana: Може ли криптовалутата да бъде масово разпространена в бъдеще?

01.12.2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Solana: Може ли криптовалутата да бъде масово разпространена в бъдеще?

Тор Хартвигсен, DeFi експерт и специалист по бизнес развитие в Redacted Cartel, направи обширен анализ на потенциала на Solana за широко разпространение.

Вместо да се фокусира единствено върху ценовите спекулации, Хартвигсен се впуска в техническия напредък и развитието в рамките на екосистемата на SOL, които биха могли да проправят пътя за по-широкото ѝ приемане.

Една от значимите характеристики на Solana се състои в нейния капацитет за паралелно изпълнение – отклонение от последователната обработка, която обикновено се наблюдава в други блокчейн системи като Етериум. Хартвигсен подчерта, че тази паралелна обработка предотвратява дейности като големи NFT издавания, които биха могли да повишат таксите за транзакции, да окажат отрицателно въздействие върху разходите за транзакции на DeFi потребителите, тъй като те се управляват в отделни нишки.

Solang, компилатор, функциониращ върху Solana, се очертава като друг критичен фактор за постигане на масово приемане. Той позволява на разработчиците да конструират децентрализирани приложения (dApps), използвайки Solidity – език, широко използван в EVM (Етериум Виртуална Машина). Тази съвместимост потенциално опростява прехода на разработчиците от EVM към SVM (Solana Виртуална Машина).

Освен това Eclipse, roll up от втори слой, планиран за пускане в Етериум, е позициониран като ключов компонент за масовото приемане. Протоколът има за цел да пренесе високата производителност на Solana в екосистемата на Етериум, като използва SVM за изпълнение. Хартвигсен обясни, че Eclipse интегрира главната мрежа на Етериум за сетълмент, Celestia за наличност на данни и Risc Zero за доказателства за валидност, създавайки стабилно решение за мулти верига.

NeonVM, родна виртуална машина на Solana, интегрира EVM с рамката на SOL и може да бъде от ключово значение в съревнованието с Етериум. Тази интеграция позволява на разработчиците да внедряват Етериум dApps върху Solana, като се възползват от намалените такси за газ и по-бързата обработка на транзакциите.

DeFi екосистемата на Solana отбеляза значителен растеж, особено в областта на кредитирането, обемите на DEX и ликвидния стейкинг. Както се вижда от наратива на растежа на Етериум, DeFi може да послужи като критичен двигател за приемането на Solana.

Хартвигсен изтъкна няколко ключови протокола в рамките на Solana, като Jito, най-големият протокол за деривати за ликвиден стейкинг (LSD), който предлага стабилна доходност (около 6.88%) от токените SOL. Според изследователя неотдавнашното въвеждане на техния управленски токен JTO бележи съществено развитие.

Освен това Jupiter, агрегатор на DEX, обработва значителна част от суаповия обем на Солана (3,9 млрд. долара през последните 30 дни) и стартира бета версия на вечни фючърсни продукти за криптовалути като BTC, ETH и SOL, предлагащи до 100x ливъридж.

Макар Хартвигсен да се въздържа да прави заключения, неговият анализ категорично показва, че екосистемата на Solana е добре подготвена за продължителен растеж и конкуренция с Етериум.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Цената на Cardano (ADA) започва да се възстановява

Cardano, водещ играч на пазара на криптовалути, отбеляза забележително възраждане вчера, регистрирайки значителен ръст от над $1.7 милиарда в пазарната си капитализация.

16.04.2024 8:00 1 мин. четене

Повечето инвеститори в меме криптовалути са на печалба, въпреки скорошната корекция

Въпреки неотдавнашната корекция на крипто пазара значителна част от инвеститорите, притежаващи меме токени като Dogecoin, Shiba Inu и Pepe, остават на печалба, съобщава аналитичната компания IntoTheBlock.

16.04.2024 6:00 1 мин. четене

Какво трябва да знаете за Solana, преди да решите да купите

Очевидно е, че пазарът на криптовалути възвърна популярността си сред инвеститорите. След спада през 2022 г. цените на криптовалутите нараснаха значително през последните 15 месеца.

15.04.2024 21:00 2 мин. четене

Добра идея ли е да се инвестира в Dogecoin при настоящите цени?

Dogecoin, възникнал като забавен експеримент през 2013 г., се превърна в разпознаваема криптовалута, известна със своята волатилност.

15.04.2024 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.