НАЧАЛО Други

Слуховете че Китай иска да подкопае долара са неверни според финансов експерт

октомври 26, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Слуховете че Китай иска да подкопае долара са неверни според финансов експерт

Собствеността на Китай върху американски държавни облигации достигна 14-годишно дъно, като от края на 2021 г. насам притежанията са намалени с около $220 милиарда.

Този спад предизвика спекулации, че Китай цели да подкопае господстващото положение на долара и да оспори надеждността на държавните ценни книжа.

Експертите начело със Сам Хил от Lloyds Banking Group обаче изтъкнаха една по-нюансирана реалност. Те посочват няколко причини за намалението:

  • Свиването на притежаваните американски дългови инструменти е в съответствие със спада в оценките на облигациите на фона на бързото повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.
  • Възможно е Китай да е продал американски държавни ценни книжа, за да се сдобие с долари, които да стабилизират юана по време на колебанията на валутните курсове.
  • Диверсификация

Хил и колегите му подчертават, че макар официалните данни да сочат спад, не е задължително това да е умишлено изместване от американските активи. Атрактивността на американските държавни ценни книжа остава стабилна.

Този спад привлече вниманието през последната година и половина, когато американските облигации преживяха значителни разпродажби, довели до това, че доходността на 10-годишните облигации надхвърли 5%. Този скок беше резултат от агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

В перспектива анализаторите предполагат, че всяко влошаване на отношенията между Запада и съперници като Китай би могло да засили търсенето на сигурното убежище в лицето на държавните ценни книжа. Те подчертаха стойността на притежаването на активи в демократични държави, управлявани от принципите на правовата държава.

Тъй като недемократичните режими стават все по-авторитарни, активите, сочени като сигурни убежища стават все по-привлекателни. Тази тенденция се проявява в непрекъснатия приток на средства от частния сектор към САЩ.

В обобщение, спадналите притежания на американски държавни облигации от страна на Китай може да не означават единствено целенасочена стратегия за дистанциране от американските активи.

Намалението е повлияно от фактори като диверсификация, промени в оценката на облигациите и усилия за стабилизиране на валутата.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.