НАЧАЛО Други

Глобално отдръпване от щатския долар – прогноза на Сергей Лавров

май 1, 2023 9:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобално отдръпване от щатския долар – прогноза на Сергей Лавров

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, изрази мнението си относно статута на американския долар като водеща световна валута.

Лавров заяви, че предстои световна смяна на валутата, която ще доведе до значителна трансформация на международната финансова сцена. Лавров твърди, че преминаването към национални и дигитални валути е неизбежно и ще заобиколи еврото и йената.

Неотдавнашните събития в Китай и Русия предоставят доказателства в подкрепа на твърденията на Лавров. Според информацията китайският юан е изпреварил щатския долар като най-често използваната валута за трансгранични транзакции в Китай.

Bloomberg също така съобщи, че юанът е засенчил долара като най-търгуваната валута в Русия.

Китайските финансови институции отбелязват значителен ръст на трансграничните транзакции с юана, което се дължи на процъфтяващата търговия с Русия и все по-силните отношения с Близкия изток.

Лавров посочи, че дедоларизацията в САЩ вече е започнала, което предизвика сериозна загриженост сред американските политически анализатори и икономисти.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Мечият пазар идва за традиционните пазари – В безопасност ли са криптовалутите?


Той смята, че приемането на национални и дигитални валути за разплащания е неизбежно и не може да бъде спряно. Бъдещето на международната парична система, включително на основни институции като МВФ и Световната банка, остава несигурно.

Въпреки че последиците от това значително отдалечаване от долара са несигурни, Лавров е убеден, че то ще се случи, независимо от всички превантивни мерки, предприети от САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Рецесията е тук и тези индикатори сочат към точно това

На фона на нарастващите опасения на експерти и инвеститори относно предстоящ икономически спад, през последните пет десетилетия се наблюдава все по-голямо съвпадение на водещите икономически показатели, което показва голяма вероятност от глобална рецесия в близко бъдеще.

юни 1, 2023 11:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Глобално отдръпване от щатския долар – прогноза на Сергей Лавров”
  1. Запада е като мушмула – колкото повече загнива, толкова по-сладка става. И така си загнива от вече над 70 години…

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.