НАЧАЛО Други

Силното представяне на долара може да не е добра новина за всички

30.04.2024 9:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Силното представяне на долара може да не е добра новина за всички

Щатският долар напоследък прави вълни и не всички се радват от този факт. През април той достигна шестмесечен връх спрямо основните валути, подхранван от лихвените проценти в САЩ.

Този скок обаче не се харесва на всички, особено в Азия, където валути като японската йена и корейския вон достигат рекордно ниски нива. В цяла Европа еврото и юанът също изпитват напрежение.

Това не е първият път, когато доларът скочи; направи го през септември 2022 г. по време на глобална фаза на затягане. Сега, когато икономиката на САЩ надминава останалата част от света, нейните високи лихвени проценти правят долара още по-привлекателен.

Но силният долар поставя предизвикателства, особено за търговията и инфлацията. По-евтиният внос може да засенчи износа на САЩ, като потенциално попречи на усилията за стимулиране на производството и стесняване на търговския дефицит.

Освен това, нововъзникващите пазари са изправени пред по-високи разходи за изплащане на своите доларови дългове, което поражда опасения за потенциални неизпълнения.

Страните с големи резерви в долари може да обмислят да продават, за да облекчат натиска, но с очакванията лихвените проценти в САЩ да останат високи, всяко облекчение може да бъде краткотрайно.

С наближаването на президентските избори в САЩ, различните подходи към силния долар между Байдън и Тръмп добавят допълнителна несигурност към валутния пазар.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.