НАЧАЛО Други

Силата на американската икономика няма да е достатъчна за глобален растеж

06.05.2024 17:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Силата на американската икономика няма да е достатъчна за глобален растеж

Ръководителят на МВФ подчерта, че политиците по света са призовани да се изправят пред множество икономически предизвикателства.

Икономическата експанзия повишава жизнения стандарт, насърчава иновациите и увеличава богатството на домакинствата. Тази реалност обаче е изложена на риск в еврозоната, включваща 20 държави, където растежът е в застой. Налице са опасения за потенциално свиване, ако Европейската централна банка не се намеси незабавно, като намали лихвените проценти.

Икономическият пейзаж на Китай не се представя много по-добре, като се бори с най-слабия си растеж от десетилетия насам поради високата безработица сред младите хора и затрудненията в сектора на недвижимите имоти. Въпреки че данните за БВП през първото тримесечие сочат потенциално възстановяване през тази година, ситуацията остава несигурна.

За разлика от тях Съединените щати се радват на стабилен растеж, дължащ се на високите потребителски разходи и повишаването на производителността. МВФ преразгледа в посока нагоре прогнозата си за световното икономическо производство, отчитайки икономическата активност на Америка.

Няколко държави, включително САЩ и някои членове от еврозоната, отбелязаха икономически растеж през 2023 г., подкрепен от разширяването на работната сила и стабилните макроикономически основи. САЩ обаче се открояват най-вече поради забележителния ръст на производителността.

Макар тази динамика продължават да съществуват опасения дали ръстът на производителността ще се запази. Последните данни сочат забавяне на ефективността на работниците, което поставя предизвикателства, характерни само за САЩ.

Забележително е, че американските потребители продължиха да харчат, подкрепени от стабилния пазар на труда и свързаните с пандемията спестявания. Това контрастира с европейските тенденции за запазване на спестяванията, а не за тяхното изразходване.

Освен това енергийната независимост на САЩ предпазва икономиката им от колебанията на цените и геополитическото напрежение, които засягат държавите от еврозоната, внасящи енергия.

Преодоляването на тези различия изисква „корекция на курса“ към ефективни икономически политики и стратегии. Политиците са призовани да се справят с инфлацията, да управляват дълга и да насърчават икономическата трансформация за устойчив растеж и приобщаване. Стремежът е към трансформиращо десетилетие, наречено „Трансформиращите двадесет години“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Очаква се важно съобщение, което може да бъде проблем за долара

Финансов експерт прогнозира важно съобщение, което може да окаже огромно влияние върху щатския долар. Всъщност се очаква, че на предстоящото събитие алиансът БРИКС ще ускори усилията си за дедоларизация.

30.05.2024 10:30 1 мин. четене

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.