НАЧАЛО Други

Ще зареже ли Аржентина песото за долара?

октомври 26, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще зареже ли Аржентина песото за долара?

Въпреки че Аржентина получи покана да се присъедини към алианса на БРИКС по време на годишната среща на върха през 2023 г., има спекулации, че страната може би обмисля да премине от борещото се за оцеляване песо към щатския долар.

Тази покана съвпадна с предстоящата промяна в ръководството, особено с кандидата за президент Хавиер Милей, който се очертава като водещ.

Включването на Аржентина в разширената група на страните от БРИКС повдигна въпроси за бъдещето на страната. В крайна сметка решението за приемане на тази покана зависи от президента на страната Алберто Фернандес.

Очаква се обаче несигурното икономическо положение на страната да доведе до появата на ново ръководство на предстоящите през октомври избори, което вероятно ще има значително по-различни перспективи.

Тъй като поканата от БРИКС сега виси на косъм, се обмисля възможността Аржентина да приеме щатския долар вместо песото. Макар че това може да изглежда далечна възможност, тя съответства на възгледите, изразени от победителя в първичните президентски избори Хавиер Милей.

Докладите сочат, че в момента аржентинските граждани притежават близо $200 милиарда в брой, което ги прави вторите по големина в света след САЩ. Тъй като песото продължава да се представя зле, предложението на Милей за доларизация изглежда набира сила и може би не е толкова далечно, колкото се смяташе досега.

Подобен ход обаче вероятно ще доведе до изключването на Аржентина от алианса БРИКС. Блокът последователно се е застъпвал за намаляване на международното влияние на щатския долар, което прави преминаването към доларизация контрапродуктивно. Въпреки това, ако бъде избран този месец, изглежда малко вероятно Милей да продължи пътя на Фернандес към включване в БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.