НАЧАЛО Други

Ще видим ли пак финансова криза като през 2008?

ноември 8, 2023 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще видим ли пак финансова криза като през 2008?

През 2005 г. известният основател на хедж фонд и инвеститор-визионер Майкъл Бъри проницателно идентифицира аномалии на пазара на ипотечни кредити, като точно предсказа финансовата криза от 2008 г. и последвалата рецесия. 

Неговият щателен анализ на ипотечните практики и пазарните рискове разкри предстоящия срив, като посочи опасността, която криеха кредитополучателите с ниски доходи, поемащи ипотечни кредити с голям размер. 

Бъри стратегически използва суапове за кредитно неизпълнение от институции като Goldman Sachs, за да заложи срещу жилищния пазар, ход, който първоначално bе посрещнат скептично. Непоколебимият му ангажимент обаче се oтплати, носейки значителни печалби както на него, така и на инвеститорите му, когато пазарът последва прогнозираната от него траектория.

Последиците от кризата бяха смайващи от гледна точка на статистиката. В периода 2007-2009 г. БВП се сви с 4.3%, което доведе до загуба на 8.8 милиона работни места и 10% безработица към октомври 2009 г. Зашеметяващите 8 милиона домакинства се сблъскаха с отнемане на жилища, което унищожи богатството на домакинствата на стойност $19.2 трилиона и доведе до спад на цените на жилищата средно с 40 %.

Пазарът на акции претърпя значителен удар, като през 2008 г. индексът S&P 500 се срина с 38.5 %, което доведе до загуба на $7.4 трилиона в богатство от акции, което се равнява приблизително на $66,200 на домакинство. 

Настоящото състояние на ипотечния пазар е повод за безпокойство

Според Ланс Ламбърт, съосновател на Residential Club и анализатор на жилищния пазар в САЩ, има тревожни признаци, които повтарят събитията, довели до кризата на жилищния пазар през 2008 г.

Ламбърт твърди, че ипотечният пазар преживява значителен спад, който се нарежда сред най-сериозните в историята му, като според него и традиционното рефинансиране в момента е в застой. 

Той добави, че също така тази седмица молбите за покупка на ипотечни кредити са спаднали до най-ниската си стойност от епохата след 1995 г.

В съвкупност тези показатели се смятат за обезпокоителни и предполагат възможност за срив на жилищния пазар.

През последните няколко месеца в ипотечната и финансовата индустрия се наблюдаваха интересни събития. Това включва забележителни придобивания и съкращения на работна сила, като например придобиването на Trustar Mortgage от Archer Mortgage и излизането на People’s Bank of Commerce от жилищното ипотечно кредитиране.

Ако оценката на Ламбърт се окаже вярна, може би сме на прага на нова жилищна криза, която може да има още по-тежки последици от тази, последвала пазарния срив през 2008 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.