НАЧАЛО Други

Ще успее ли изкуственият интелект да замени финансовите съветници?

октомври 30, 2023 19:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще успее ли изкуственият интелект да замени финансовите съветници?

ChatGPT и конкурентите на чатботът постигнаха важни успехи, като например успешно полагане на изпити за адвокати и оказване на помощ при медицински случаи. 

Възниква въпросът: Готови ли са тези AI инструменти да заменят финансовите консултанти?

Потенциалните предимства на AI съветниците са ясни. Професионалните финансови съвети могат да бъдат скъпи и често недостъпни за много американци. AI има потенциала да намали разходите и да осигури достъпни, персонализирани съвети денонощно.

Освен това тази тегнология може да разшири обхвата на финансовите решения, обхванати от консултантите, предлагайки по-всеобхватни съвети, които включват аспекти като спестяване, застраховане и управление на дългове.

Въпреки че AI може да изпълнява някои задачи също толкова ефективно, колкото и финансов консултант, а в някои случаи дори по-добре, инструментът все още не е в състояние да замени човешките консултанти. Това се дължи най-вече на пет основни качества, необходими за ефективен финансов съвет:

  • Безпристрасност: Ключова роля на финансовия консултант е да помага на клиентите да избягват скъпоструващи грешки, породени от поведенчески пристрастия. AI, както показват проучванията, може да проявява подобни на човешките пристрастия и дори да ги засилва. За да се подобри работата на AI, трябва да се създадат метаусловия за преодоляване на тези пристрастия.
  • Емпатия: Емпатията е от решаващо значение за успокояване и подкрепа на нервните инвеститори по време на пазарна нестабилност. ChatGPT се отличава с емпатия, както показва проучване, сравняващо реакциите му с тези на човешки лекари.
  • Точност: AI трябва да предоставя точна информация за инвестициите, инфлацията, данъците и др. Понастоящем AI може да бъде ненадежден и склонен към грешки, но интегрирането на външни инструменти и бази данни може да повиши точността.
  • Най-добър интерес: Консултантите трябва да действат в най-добрия интерес на своите клиенти. Теоретично AI би трябвало да е по-малко склонен към конфликти на интереси, но е изключително важно да се наблюдават и одитират неговите препоръки.
  • Последователност: Добрите финансови съвети трябва да бъдат последователни при различните консултанти. Проучванията показват, че човешките съветници се затрудняват с това, но AI може да постигне последователност, като дава едни и същи съвети на клиенти със сходни финансови нужди.

В бъдеще един хибриден модел, съчетаващ AI с човешки надзор, може да бъде най-ефективният подход към финансовите съвети. Този модел е успешен в областта на медицината, където лекарите използват инструменти на AI, за да подобрят диагностиката. Този хибриден модел би могъл да увеличи достъпа до съвети и да позволи на човешките консултанти да обслужват повече клиенти.

В заключение, въпреки че са необходими подобрения, е ясно, че AI ще играе значителна роля в бъдещето на финансовите консултации. Вместо да замени човешките консултанти, тази технология може да бъде ценен инструмент за повишаване на качеството и достъпността на финансовото консултиране.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.