НАЧАЛО Други

Лоша новина за Фед и дългът на САЩ

октомври 30, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Лоша новина за Фед и дългът на САЩ

В овърнайт репо-сделките на Федералния резерв на Ню Йорк се наблюдава значителен спад на средствата - от $2.5 трилиона през декември до $1.1 трилиона, което отразява намаления паричен резерв за покупка на държавен дълг или подобни инвестиции.

Тази тенденция съвпада с опасенията за нестабилност на фондовия пазар в САЩ и очакванията за увеличаване на заемите на Министерството на финансите за покриване на значителния бюджетен дефицит.

Докато индексът S&P 500 се приближава към 10% спад от неотдавнашния си връх, а индексът Nasdaq Composite преживява 70-ата си корекция, институционалните инвеститори получават 5.3% доход от средствата, блокирани за една нощ във Фед.

Обемът на паричните средства обаче намалява поради засиленото емитиране на дълг на Министерството на финансите, което се очаква да достигне $1.7 трилиона за фискалната 2023 г., което е с 23% повече спрямо предходната година.

Брайс Доти, старши портфолио мениджър, подчертава важността на наблюдението на обратното репо улеснение на Фед на фона на предстоящите съобщения за заеми на Министерството на финансите. Макар че настоящият паричен резерв от $1 трилиона остава значителен, възникват въпроси за потенциалното му изчерпване.

В светлината на склонността на Федералния резерв да поддържа лихвените проценти в диапазона 5.25%-5.5% американските акции и облигации преживяват повишена волатилност.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление за септември се задържа на 3.4% на годишна база, което затвърждава ангажимента на Фед да се справи с инфлацията.

Акциите са на път да претърпят забележителни седмични загуби, като прогнозите са промишленият индекс Dow Jones да спадне с 2.2%, S&P 500 – с 2.8%, а индексът Nasdaq Composite – с 2.9%.

Секторът на комуникационните услуги в S&P 500 е изправен пред загуби от над 6%, което подчертава значителната разпродажба на акциите на големите технологични компании. Освен това доходността на 10-годишните държавни ценни книжа, която неотдавна надхвърли 5%, възлиза на 4.84%, което е най-високата ѝ стойност от 2007 г. насам.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.