НАЧАЛО Финтех

Ще се разрастне ли крипто сектора в Обединеното кралство?

декември 26, 2022 11:16 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще се разрастне ли крипто сектора в Обединеното кралство?

Великобритания е една от най-зле представящите се икономики в Г-7. Жизненият ѝ стандарт рязко се понижи след финансовата криза, а мястото ѝ в челните редици на икономиките изглежда все по-несигурно.

Ще продължи ли да се разраства Web3 сектора в Обединеното кралство?

Сегашният министър-председател смята, че Web3 сектора на острова ще може да се разрастне. По-рано тази година тогавашният министър на финансите Риши Сунак заяви, че иска Великобритания да се превърне в „глобален център за технологията на криптоактивите“.

Млад, с опит в областта на финансите и първокласни дипломи от Оксфорд и Станфорд, Сунак е амбиционзна и талантлива личност. Със своите дълбоки джобове и роднини милиардери в областта на технологиите, той вдъхва сериозно доверие на хората.

Крипто амбициите на Сунак не са непременно в разрез с политиката на Обединеното кралство. Страната вече е център на TradFi. В началото на тази година Лондон отново беше класиран като най-големия глобален финансов център в света. Ако сте човек, който вярва, че DeFi и крипто могат да подобрят – или да съществуват съвместно – с финансите от старата школа, преследването на целта за превръщане на Обединеното кралство в криптоцентър е добра цел.

Искаме да видим предприятията на бъдещето – и работните места, които те създават – тук, в Обединеното кралство, и чрез ефективно регулиране можем да им дадем увереността, от която се нуждаят, за да мислят и инвестират в дългосрочен план. Това е част от нашия план да гарантираме, че британската индустрия за финансови услуги винаги ще бъде в челните редици на технологиите и иновациите„, заяви Сунак през април.

Обединеното кралство се движи в различни посоки

Не всички са на едно и също мнение. Особено не и безбройните регулаторни органи в Обединеното кралство.

Рекламирането на базирани на крипто услуги и продукти в Обединеното кралство може да бъде пословично трудно. Органът за рекламни стандарти (ASA) изисква съществени уговорки за всяка рекламна кампания.


НЕ ИЗПУСКАЙ: Кой алткойн може да оспори доминантността на Биткойн?


Две подобни забрани за реклама на Crypto.com се случиха по-рано тази година. В едната кампания компанията насърчаваше клиентите да „Купуват Биткойн с кредитна карта незабавно“. В този случай ASA постанови, че тя е „подвеждаща“ и „се възползва от неопитността или доверчивостта на потребителите“.

Миналата седмица ASA издаде решение, с което забрани реклама във Facebook на Crypto.com NFT. Причината? Тя „не илюстрираше риска от инвестиране в NFT“ и „не изясняваше, че ще се прилагат такси“. Без да навлизаме в подробности, това, което действаше срещу Crypto.com, беше използването на думата „търговия“, която ASA използва, за да заключи, че NFT – в този случай – е инвестиционен продукт. Следователно, подлежи на допълнителен транш от правила за реклама.

Може да се направи много добър извод, че волатилните активи като крипто и NFT се нуждаят от по-строги правила. Въпреки това NFT не се регулират от Органа за финансово поведение (FCA), така че тълкуването им до голяма степен е в ръцете на други регулаторни органи. В този случай това е ASA. Това ни води до друг проблем.

Бъдещият председател на FCA има доста твърди възгледи за стойността на криптоактивите. Ашли Адлер определи индустрията като „умишлено уклончива“ и съучастничка в мащабното пране на пари. Когато той поеме поста в началото на следващата година, вероятно ще получим много повече яснота по отношение на неща като NFT и крипто токените. Въпреки това е малко вероятно неговото тълкуване на първичното законодателство да бъде положително за индустрията.

Риши Сунак вероятно ще оттегли амбициите си

Въпреки по-ранния оптимизъм, премиерът на Обединеното кралство едва ли ще се придържа към големите си амбиции. Като начало, неговата партия изостава с 22 пункта в социологическите проучвания. Опозиционната Лейбъристка партия, която не е в управлението от 12 години, има 47%, като наскоро постигна най-високата преднина в проучванията срещу консерваторите на Сунак от 1997 г. насам.

Когато Сунак очерта плановете си през април, бяхме в края на бичия пазар на криптовалутите. Индустрията все още не беше преживяла скандалите със Celcius, Terra/Luna и FTX. Бяхме в нещо като възход и крипто беше привлекателен сектор, особено за един амбициозен, далновиден финансов министър. Сега Сунак е министър-председател и оттогава много неща се промениха.

Ако Лейбъристката партия влезе в правителството, криптовалутите едва ли ще бъдат приети добродушно. По време на парламентарен дебат през септември говорителката на Лейбъристката партия по въпросите на финансите Абена Опонг-Асаре говори от името на мнозина, когато заяви, че поставя под въпрос „дали криптовалутите изобщо имат бъдеще“.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво разкриват миналите мечи пазари на Биткойн за този?


Политическата полза от приемането на криптовалутите също е малка. През февруари проучване показа, че приблизително половината от британците не биха използвали технологията. Число, което вероятно е спаднало след скандалите в пространството през 2022 г.

Не всичко е лошо за криптовалутите в Обединеното кралство

Въпреки това все пак има лъч надежда. Сър Джон Кънлиф, заместник-управител на Английската централна банка, заяви, че според него има „реална полза за Обединеното кралство по отношение на технологията“. Той, обаче, не пожела да подкрепи сектора напълно, критикувайки т.нар. „шиткойни“ (от shitcoins), използвани предимно за спекулации. „Криптоактиви, които нямат нищо зад себе си… Не мисля, че някога ще има устойчива финансова дейност около тях.“

Все още има и привърженици на крипто в парламента. Лиза Камерън, депутат от Шотландската национална партия, е един от примерите за това. В разговор с Financial News London през септември тя заяви, че макар да не е „евангелист… С течение на времето осъзнах, че има възможности по отношение на иновациите и създаването на работни места. Не можеш да си държиш главата заровена в пясъка и да се надяваш, че това ще изчезне“.

Камерън също така е ръководител на Общопартийната парламентарна група за крипто и дигитални активи (Crypto and Digital Assets All-Party Parliamentary Group). Доброволно сдружение, което разглежда начините, по които правителството може да взаимодейства със сектора и да го регулира законодателно.

Очаква се широкообхватният законопроект за финансовите услуги и пазари (FSMB) на Обединеното кралство да бъде приет до следващата пролет. Очаква се законът да даде на регулаторните органи значителни правомощия върху криптоиндустрията. Окончателният му вид ще даде на наблюдателите добра представа за това дали Обединеното кралство ще бъде криптоцентър, или ще се откъсне от него.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

Revolut стартира предварителна версия на стейкинг функция

Revolut стартира предварителна версия на опция за стейкинг на криптовалути за клиенти в Обединеното кралство и Европейското икономическо пространство.

февруари 7, 2023 12:03 2 мин. четене

Джъстин Сън съобщи за нова разплащателна система, базирана на Tron и ChatGPT

Джъстин Сън обяви план за децентрализирана платежна рамка, ориентирана към блокчейна на Tron и изкуствен интелект за ChatGPT и OpenAI, която има за цел да революционизира системата на децентрализираните финанси.

февруари 7, 2023 7:01 2 мин. четене

2023 няма да е годината на институционалните инвеститори в крипто – JPMorgan

Според последното проучване на инвестиционната банка JPMorgan Chase по-голямат част от анкетираните институционални инвеститори не планират да търгуват с крипто тази година.

февруари 5, 2023 9:00 2 мин. четене

Първата регулирана от ЕС мрежа за стабилни монети вече е факт

Membrance Finance твърди, че EUROe е първата в Европа регулирана от Европейския Съюз мрежа за стабилни монети и плащания с пълен резерв.

февруари 4, 2023 8:00 2 мин. четене