НАЧАЛО Други

Ще продължи ли Европа да повишава лихвените проценти?

октомври 3, 2023 19:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще продължи ли Европа да повишава лихвените проценти?

Ангажиментът на Европейската централна банка да поддържа повишени разходи по заемите за продължителен период от време не изключва непременно възможността за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Туомас Валимаки, представител на централната банка на Финландия в Управителния съвет, заяви, че макар настоящата оценка да показва, че основните лихвени проценти, ако се запазят достатъчно дълго, ще допринесат значително за постигане на инфлационната цел, все още се разглеждат рискове, свързани с инфлационната траектория.

Поради това не бива да се приема, че няма да има по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, като се има предвид, че инфлацията трайно превишава целевата стойност. Този продължителен период на инфлация над целевите равнища не може да се счита за приемлив.

Забележките на Валимаки се различават от тези на други членове на Управителния съвет, като например на вицепрезидента Луис де Гиндос, който в понеделник посочи, че лихвените проценти на сегашното им равнище от 4% ще спомогнат за постигане на целевата инфлация от 2% за еврозоната.

Въпреки 10-те поредни повишения на разходите по заемите преобладаващото мнение сред пазарите и икономистите е, че ЕЦБ може би е достигнала най-високите си лихвени проценти.

Въпреки това Валимаки подчерта, че бъдещите решения относно лихвените проценти ще зависят от предстоящите данни.

Той заяви:

Ще направим оценка на инфлационните перспективи, като вземем предвид основните инфлационни тенденции и ефективността на трансмисията на паричната политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.