НАЧАЛО Други

Шансовете Федералният резерв да намали лихвените проценти през 2024 година са минимални

07.06.2024 18:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Шансовете Федералният резерв да намали лихвените проценти през 2024 година са минимални

През 2024 г. е малко вероятно Федералният резерв да понижи лихвените проценти, като се имат предвид запазващата се висока инфлация, устойчивата икономика и пазарът на труда, който, макар и леко смекчен, остава стабилен.

Въпреки по-ранните очаквания за намаляване на лихвените проценти Фед се стреми да поддържа целевия си лихвен процент по федералните фондове в диапазона между 5.25% и 5.50% поради тези настоящи условия.

Инфлацията остава основен проблем, като се колебае около 3%, което надхвърля годишната цел на Фед. Този предпазлив подход съответства на ангажимента на централната банка да изчака устойчиви доказателства, че инфлацията клони към целевото равнище от 2%, като се избягва рискът от преждевременно затягане на паричната политика, какъвто се наблюдаваше в минали икономически периоди.

Американската икономика показа устойчивост, като през последните четири тримесечия реалният брутен вътрешен продукт нарасна с 2.9%. Силата на потребителите беше съществен двигател, подкрепен от фактори като паричните стимули по време на пандемията, нарастването на заплатите и силата на фондовия и жилищния пазар. Безработицата остана под 4% за продължителен период от време въпреки спада на незаетите работни места от пика им в началото на 2022 г.

През 2024 г. е малко вероятно Федералният резерв да понижи лихвените проценти, като се имат предвид запазващата се висока инфлация, устойчивата икономика и пазарът на труда, който, макар и леко смекчен, остава стабилен.

Макар че някои икономисти предвиждат потенциално намаляване на лихвените проценти в отговор на умереното наемане на служители и други фактори, решението на Фед в крайна сметка ще зависи от данните за инфлацията, които ще се движат в желаната посока. Все пак централната банка разполага с лукса на времето да изчака по-добри стойности на инфлацията, като се има предвид продължаващата сила на икономиката.

Като цяло, макар да продължават спекулациите за евентуално намаляване на лихвените проценти през 2024 г., Федералният резерв вероятно ще запази настоящата си позиция, давайки приоритет на устойчивия напредък към инфлационната си цел в условията на стабилен икономически фон.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Интересът към NFT се завръща – Етериум отново е лидер в класациите

Първоначално през 2024 г. крипто инвеститорите не проявиха голям интерес към NFT, но това се промени през последните седмици.

18.06.2024 14:00 2 мин. четене

БРИКС: Още две страни официално искат да се присъединят към алианса

С предстоящото разширяване на БРИКС по време на годишната им среща на върха, Малайзия и Тайланд обявиха намерението си да се присъединят към алианса.

18.06.2024 12:00 1 мин. четене

Прогноза за акциите на Microsoft за следващите 12 месеца

Когато разглеждаме гигантите в сектора на технологиите, Microsoft (MSFT) често е първата компания, която ни идва на ум.

18.06.2024 11:00 2 мин. четене

Dogecoin разработчик предупреди за рисковете от инвестиране в крипто

Криптовалутите са много интересен, но костелив орех, особено за начинаещите в тази област. Експоненциалният ръст на меме токени като Dogecoin е причина за масовото привличане на много начинаещи.

18.06.2024 10:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.