НАЧАЛО Крипто Крими

Севернокорейски хакери заподозрени в кражбата на $70 милиона от крипто борса

септември 18, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Севернокорейски хакери заподозрени в кражбата на $70 милиона от крипто борса

Блокчейн експерти твърдят, че хакери, свързани със Северна Корея, вероятно стоят зад кражба на $70 милиона от крипто борсата CoinEx.

CoinEx, която твърди, че е базирана в Хонконг, заяви във вторник на социалната платформа X (Twitter), че портфейлите, използвани за съхранение на криптоактивите на борсата, са били хакнати. В петък тя заяви, че оценява загубите си на $70 милиона, което според нея е “малка част” от общите ѝ активи.

Компанията, занимаваща се с проучване на блокчейн Elliptic заяви, че “редица фактори” показват, че Lazarus Group – хакерска група, свързана със Северна Корея – е отговорна за атаката.

CoinEx не заяви кой според нея стои зад атаката, въпреки че сподели пред Reuters, че е наясно, че някои компании за сигурност твърдят, че виновни са екипи за кибершпионаж, свързани със Северна Корея.

Освен това Elliptic заяви, че някои от средствата, откраднати от CoinEx, са били изпратени на крипто адрес който преди това е бил използван от Lazarus Group за изпиране на откраднати средства.

Средствата са били изпратени и в блокчейна на Етериум, като е бил използван блокчейн “мост” – начин за прехвърляне на средства между различни мрежи – който преди това също е бил използван от Lazarus Group.

Друга компания за изследване на блокчейн, Chainalysis, заяви пред Reuters в четвъртък, че има “средно висока увереност“, че Северна Корея стои зад атаката.

Elliptic заяви, че Lazarus Group “изглежда напоследък е увеличила операциите си“, като от началото на юни досега е откраднала криптоактиви на стойност около $240 милиона в четири отделни атаки, в допълнение към атаката на CoinEx.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

SEC заведе дело срещу одитора на фалиралата крипто борса FTX

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) започна съдебни действия срещу Prager Metis – счетоводна компания, която е имала бизнес отношения с вече фалиралата крипто борса FTX.

октомври 2, 2023 16:00 2 мин. четене

Хакерът отмъкнал $300 милиона от FTX започна да мести откраднатите криптовалути

Лице със злонамерени намерения, отговорно за пробива на добре известната крипто борса FTX в периода на нестабилност, наскоро е инициирало прехвърлянето на значителна сума криптоактиви.

октомври 2, 2023 8:00 2 мин. четене

Глобиха голяма банка заради натоварване на клиенти със скрити такси и лихви

Банка с активи на обща стойност около $670 милиарда ще плати глоба в размер на няколко милиона долара, след като призна, че в продължение на няколко години е заблуждавала клиенти на кредитни карти.

октомври 1, 2023 18:00 2 мин. четене

Измамници отмъкнаха $3 милиона от крипто инвеститор

Случаите на онлайн измами застрашително нарастват, а секторът на криптовалутите се радва на повишено внимание от страна на регулаторните органи.

септември 30, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.